Пелени за многократна употреба – защо?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby potty hand

Това е въпрос на обмислен личен избор, съобразен с вътрешните разбирания и подбуди на родителите, отговорни към бебето си и света. Родителите, които избрират многократни пелени се стремят да защитят здравето на бебето си, да го предпазят от запарване, алергии, подсичане и други проблеми. Загрижени са и за околната среда и се опитват да намалят екологичния отпечатък на своето семейство. И разбира се, искат да спестят пари на семейния бюджет. Това са мотиви, поради които не биха се върнали към употребата на еднократните пелени, въпреки забързаното ни ежедневие!

Колко броя?

За да се чувствате удобно при употребата на многократни пелени, ние ви препоръчваме да имате поне 15-20 пелени и поне толкова подложки, както и 3-4 гащички за моделите, които не са „всичко в едно”. При това положение ще можете да перете през около 2 дни. С 10-12 пелени ще трябва да пускате пералня всеки ден. Икономична и полезна комбинация е да имате 10-12 пелени с три гащички към тях и 5 пелени от типа “всичко в едно”.

Какви да избера?

Пелените от памук и органичен памук са идеални за летните горещини, като биха могли да се използват и без гащички отгоре. Ако водещо е времето за изсъхване изберете такива, които сме обозначили, че изсъхват по-лесно, но имайте предвид, че те съдържат изкуствени материали. За разходка най-удачно е да имате пелени от типа „всичко в едно”, а за през нощта допълнителни подложки.

Първоначална грижа

Изперете вашите пелени преди първата употреба в съответствие с посочените на етикета знаци – обикновено до 60 градуса. Пелените добиват оптимална попиваемост след 3-4 изпирания.
Съвети за изпиране
Мокрите пелени можете да съхранявате в кофа с капак до тяхното изпиране и да ги перете с другото пране на 40-50 градуса. За разходката не забравяйте найлонов плик за съхранението на мокрите пелени.
Не накисвайте и не избелвайте пелените. Твърдите частици от мръсните пелени изхвърляйте в тоалетната чиния, а самата пелена заперете леко с хладка вода, а също можете да втриете малко обикновен бебешки сапун – така можете да ги оставите в кофа с капак до изпирането им (в рамките на следващия ден). Изперете на температура 60 градуса.
Използвайте само една супена лъжица препарат за пране на пълна пералня – достатъчно е за изпирането на пелените, а изплакването ще е по-качествено.
Гащичките за плуване перете на ръка в топла вода с много малко препарат за пране.
Омекотителите намаляват попивателната способност на пелените, така че не е добра идея да ги използвате.

Съвети за сушене

Обикновено пелените могат да се сушат в сушилни машини, това ги прави по-меки, въпреки, че производителите препоръчват сушенето на въздъх, което удължава живота на пелените. Гащичките сушете само на въздух.nappies_colour

Други Съвети

Перете 8-10 пелени наведнъж, за да намалите образуването на мъх от влакна по пелените.
За по-малките бебета е удачно да се ползват еднократните вложки, които предпазват пелените от големи зацапвания.
Бебешките кремове против подсичане намаляват попиваемостта на пелените и скъсяват живота им. Обикновено бебетата гледани с пелени нямат проблемни зачервявания и кремове не е нужно да се ползват постоянно, но ако все пак кожата на бебето се зачервява сменяйте пелените по-често, сменете препарата за пране с био и добавете още едно изплакване в програмата за пране.
Използвайте перилни препарати, които не съдържат ензими, хлориди, флуориди, пероксиди или техни производни.

Натуралната вълна – употреба и грижа

По своята консистенция вълната е подобна на човешката коса. Ето защо, както и при измиването на косата, трябва да се използва най-мекият препарат. Вълната попива много малко мръсотия. Люспичките на повърхноста на влакната ефективно отблъскват мръсотията. По тази причина вълнените продукти рядко имат нужда от пране и обикновено изсушаването на въздух ще е достатъчно. Когато прането е необходимо, натуралната вълна трябва да се пере на ръка на температура не повече от 30°. Вълната е много чувствителна към сапун и сапунената пяна, затова винаги използвайте специален препарат за вълна т.е. шампоана за вълна на Дисана. За да избегнете сплъстяване, вълната никога не бива да се накисва, търка,изтисква или изчетква. Просто потопете във вода и изплакнете стрателно. Изцедете много внимателно с ръка или увийте в хавлия за да изцедете излишъка от вода, а след това изсушете на слънце. Вълната никога не бива да се изсушава на радиатор или в сушилня.
Вълнените продукти на Дисана съдържат естествен ланолин, който предпазва от намокряне и се грижи за вълнените влакна. Ланолинът е натуралният восък в овчата вълна. Той обгръща влакната, предпазвайки ги от грубата среда. От прането и изсушаването вълнените непромокаеми гащички постепенно изразходват този естествен восък. Ето защо вълнените влакна имат нужда редовно да се снабдяват с ланолин. Най-добре е това да се прави с ланолиновия кондиционер на Дисана. Произведен е от течен ланолин и лесно се разтапя в хладка вода. След изпиране вълненият продукт се накисва в леген с разтворен във вода ланолинов кондиционер. Вълнените влакна отново абсорбират ланолина и възвръщат свойствата си. 

Тази статия е предоставена от Център „Естествени идеи“ (http://www.estestveni-idei.com)


Още:


peleni%20za%20mnogokratna%20upotreba_59778211  Мебели и керемиди от… памперси 

potty-training_600x380  Детето и гърнето

mother%20kissing%20baby_101880628   Обривите от пелени

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,367 преглеждания

Comments are closed.