Дете в гърне

Коя е най-подходящата възраст да научите детето си да използва гърне? Отговорът зависи от вас, от вашите цели и от характера и отличителните черти на вашето дете. Ще разгледаме какво казват учените и специалистите по този въпрос. Как да подходите в зависимост от възрастта на бебето – когато то е на 0-12 месеца, на 12-18, на 18-24 месеца или над 24 месеца.


В много части по света използването на гърне започва много рано – понякога седмици след раждането. Без да бъдат принудени или обезпокоявани, бебетата се учат на основните умения за ползването на тоалетна още преди да са проходили. И по този начин – никога не ползват памперси.

В днешно време ситуацията е много по-различна – децата носят памперси, докато станат на 2-3 годинки, дори и на 4. Различните родители имат различни разбирания – някои вярват, че децата трябва да се научат да ползват гърне, когато са на 18 месеца, други – когато станат на 25 месеца и повече.

Това отношение е сравнително ново. В миналото, децата са се отучвали да носят пелени още когато са на годинка, а сега много деца не знаят основните умения за ходене до тоалетната до 3 и повече годишна възраст.

Проучвания показват, че повече от половината деца над 32-месечна възраст не могат да останат сухи през деня.

Трябва ли да следвате или не тази тенденция?

Децата, които са тренирани от малки да ползват гърне, нямат обриви от пелените и свързани с тях инфекции. По този начин техните родители спестяват пари и имат повече свобода. Това води до заключението, че ранните придобити умения за ползване на гърне е по-добрият вариант. Но много родители се притесняват, че това може да бъде болезнено за техните деца, тъй като много „експерти” твърдят, че това води до проблеми в поведението на децата или смущение в личността на детето. И сигурно ще се учудите да разберете, че тези терзания са безпочвени.


Какво казват научните изследвания за подходящото време да започнете да учите детето си да използва гърне?

Въпреки някои твърдения, че използването на гърне от ранна детска възраст води до проблеми свързани с поведението на детето, няма научно доказани сведения, че това се отразява или вреди на детето. 

Всъщност, ранната подготовка е благотворна и полезна.

Освен че ще избегнете обривите и инфекциите следствие на памперсите, децата, които още от малки престават да използват пелени, страдат по-малко от постоянни пикочни инфекции. Също така се намалява рискът от изпускане в по-късен етап от живота на детето.

Защо се гледа с лошо око на ранното обучение? Една от предполагаемите причини е, че хората не правят разлика между „кога да науча” и „как да науча”. Повечето хора смятат, че когато детето е малко, за да го научиш на нещо, трябва да прилагаш остри, груби и принудителни методи. Но не е така. Просто трябва да използвате дружелюбни и подходящи за възрастта методи. И не се съмнявайте, че ранната подготовка е безопасна.

Но въпреки това, ранното обучение не е за всеки. Затова е хубаво да се разгледат преимуществата и недостатъците на това кога е добре да научите детето си да използва гърне в четири различни възрастови групи:

 - Бебета от 0-12 месеца

 - Подрастващи от 12-18 месеца

 - Деца от 18 месеца и повече

 - Деца от 27 и повече месеца