15 начина да бъдете (почти) перфектен родител

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

15 идеи как да направим живота си заедно по-хубав.

Всички искаме да направим най-доброто за нашите деца, а хубавото е,
че дори малките промени понякога водят до големи подобрения в семейния живот.

Предлагаме ви 15 идеи как да направим живота си заедно по-хубав.

Отделете им време

Дори да не е удобен моментът за вас. Ако децата ви искат внимание от вас, то е защото в дадения момент те се нуждаят от него! Децата живеят в настоящето, така че престорете се, че разполагате с цялото време на света за тях. Чистенето или гладенето могат да почакат 10 минути. 

Придържайте се към няколко основни правила

Ако имате купища правила, винаги ще има за какво да се карате. Важно е да имате няколко основни правила, които детето да следва. Това може да са – винаги казвай истината, дръж се добре с другите хора и бъди внимателен – казвай къде си и не говори с непознати.

Разсмивайте ги

Гъделичкане преди лягане или история за мама и татко като малки, разказана със смешен глас винаги забавлява малките палавници. 

Не правете няколко неща едновременно

Невъзможно е. Говорите по телефона, докато се опитвате да приготвите закуската или се опитвате да им помогнете с домашното, докато простирате. Накрая всеки се чувства изтощен, а нищо не е направено както трябва. Децата реагират зле на напрежението, а и вие се стресирате. 

Насърчавайте ги да благодарят

Да напишеш благодарствена бележка може би  звучи като отживелица, но е един хубав навик, с който детето ви да покаже, че е доволно от подаръците от роднини и приятели за рождения си ден например. Затова дайте му цветна хартия и моливи, за да прояви въображение и да се забавлява, докато го прави. Ако е по-голямо, може да го насърчите да прати имейл до хората. Разбира се, ако всичко това ви звучи ужасно претенциозно и старомодно, може просто да се постараете да научите детето си как да приема с благодарност подаръците или помощта, която му се оказва, а не да ги приема за даденост.  

Да сложим край на споровете

Ангажирайте детето с някаква физическа активност – например тичане или плуване. Момчетата често спорят, защото имат нужда да изпуснат парата. Ако започне да спори с вас в магазина, дайте му някаква задача. Детето може да взима неща от рафта, а вие да бутате количката. После може да се размените.  

Не очаквайте прекалено много

Ако поставите летвата твърде високо, вероятността както вие, така и детето да сте разочаровани е значително по-голяма, а освен всичко това може да се отрази и на увереността на детето в дългосрочен план. Приветствайте приятелите му дори да не ги харесвате и не го критикувайте, ако направи нещо за вас, като да измие съдовете или да подреди, а то не се получи както трябва. 

Подарете им страхотни спомени

Годините отлитат и изведнъж децата порастват и напускат дома. Затова просто се наслаждавайте на времето, в което сте заедно. Но не се чувствайте длъжни да ги „подкупвате” със скъпи екскурзии. Разходка в парка би била също толкова паметна, колкото разходка до Дисниленд, ако направите нещо специално заедно като да ги научите да карат колело. 

Оставете ги да се пооцапат

Децата обичат да се въргалят и цапат, така че просто вземете резервни дрехи с вас, когато излизате за цял ден. Приемете, че детето ще се оцапа, а после просто ще пуснете пералня. Научете го обаче да чисти след себе си, за да се учи на ред. 

Почивайте си

Оставяйте детето поне за малко с някого на когото имате доверие. Това ще го направи по-независимо, а вие ще имате възможност да си починете и да погледнете нещата в перспектива. 

Не се самобичувайте

Ако ви се случи един от онези дни, в които сякаш всичко правите погрешно, замислете се за нещата, които смятате, че вашите родители не са направили както трябва спрямо вас. Оцелели сте, нали! Припомнете си, че понякога е нужно да правим грешки, за да знаем как да постъпим следващия път. 

Обяснете им колко печелите

Обяснете на детето колко печелите, както и колко струва да покривате месечните разходи за домакинството, за да може да разбере защо понякога не може да получи най-новата играчка на пазара или модерна дреха. 

Не викайте

Изненадайте детето, като говорите много тихо. То ще бъде толкова объркано, че може да се заслуша в това какво му казвате. 

Гледайте го в очите

Гледайте детето в очите, когато го молите да направи нещо. Това е далеч по ефективно от провикването от другата стая. 

Не се оплаквайте

За един час всеки ден се опитайте да удържите импулса си да казвате каквото и да било отрицателно нещо. Това включва и обясненията колко лош е бил денят ви.

 

Важен съвет:

  Казвайте на децата си, че ги обичате. Звучи просто, но толкова много деца прекарват живота си, чувствайки се необичани. Прегръщайте ги много, а ако са в етап, в който не обичат много да ги гушкат, просто им повтаряйте тези две думи: Обичам те!

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

13,699 преглеждания

Comments are closed.