Ползите от пълзенето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Ползите от пълзенето

Шест причини пълзенето да е важна част от развитието на детето


Ползите от пълзенето

Шест причини пълзенето да е важна част от развитието на детето


Когато бебето започне да пълзи, то развива моторните си умения, баланса, мускулите и координацията. И всичко това е от голямо значение, за да се научи да стои изправено, да ходи, да играе, да рита топка, да чете и пише.


Когато детето започне да пълзи, то обикновено предпочита да минава през нещата наоколо вместо да ги заобикаля. Скоро обаче то ще се запознае с пространствени характеристики като „под” и „над”.


Зрителните умения на бебетата се развиват много бързо и те откриват, че любимата им дрънкалка може да е както близо, така и далеч. Учат се да правят разлика между преден и заден план.

 


Пълзенето развива координацията на лявото и дясното полукълбо на мозъка, тъй като той обработва информацията, която постъпва в него по отношение на звук, картина и движение.

 


С усвояването на пълзенето бебетата започват да изграждат увереност и взимат някои от първите си самостоятелни решения. Едно бебе, което вече се е понаучило да пълзи, може да прецени кога да забави движението си, кога да направи крачка и освен това започва да взема предвид препятствията по пътя си.


Когато детето започва да прави опити да се изправи, придържайки се за мебелите например, при него се развива нормалната извивка на гръбнака, а заедно с това се заздравяват долната част на гърба и мускулите на краката.      

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Развитие

8,578 преглеждания

Comments are closed.