7 тайни на професионалните детегледачки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

detegledachka

Всички сме имали такива моменти, зяпаме в захлас как професионалната детегледачка, бавачка или учителка прави пред очите ни абсолютно невъзможното – и то с нашето дете! Как успяват? Ами, все пак, докато ние сме относително новаци, истинските професионалисти са отгледали много деца преди това. Естествено, имат си своите трикове – и решихме, че е крайно време да споделят някои от тях

Проблем: Детето ви е много буйно
Решението: Превърнете спирането в игра

„Тичането по улицата беше голям проблем за 2-годишното, за което се грижех, докато не измислих „тичай и спри“ играта“, казва Лори Фрайтаг, бавачка от Лос Анжелис. Номерът е в това да научиш детето си да спира, когато му кажеш и преди да се окажете в опасна ситуация на улицата. А как става? Следващият път, когато сте в парка, впуснете се в бавно, подскачащо темпо, докато подвиквате „Тичай, тичай!“. Детето няма да устои и ще тича заедно с вас. Тогава внезапно спрете и кажете „Спри!“. Детето най-вероятно също ще спре. Продължете играта, докато не се уверите, че детето спира, когато му наредите. Фрайтаг твърди, че, следващия път, в който била в опасна ситуация с това детенце на улицата, нейното „Спри!“ проработило мигновено.

Проблем: Децата ви не си разтребват
Решение: Добавете малко магийка

Почистването след игра е доста трудна задача, ако въображаемият приятел играе тежката роля. В момент на отчаяние, семейният терапевт и бивш директор на основно училище Ребека Фрейлинг извадила на сцената едно плетено от нея кученце. Обяснила на класа, че то се казва Карла-Почисти-Ме и ще се включи в тяхната игра днес. „Нека направим така, че Карла да се зарадва на това къде е попаднала“, казала Ребека. Децата с радост възприели идеята и се превърнало в техен ежедневен ритуал. След като разтребели стаята си, Карла се появявала от своята кутия и проверявала какво е свършил всеки, раздавайки щедро благодарствени целувки. „Беше невероятно“, казва Ребека, „изведнъж вече не ставаше дума за мен, мрънкаща да си разтребят, а за Клара, която ги кани да направят стаята хубава – и те толкова много искаха да я удовлетворят!“.

Проблем: Детето граби играчките
Решение: Отклонете го, като го въвлечете в игра

Всяка стара играчка ства неустоимо интересна в мига, в който попадне в ръцете на друго дете. Но Джули Лоуен, президент на основното училище Paradise в Сан Диего, предлага отклоняваща тактика. Да речем, че детето ви се пресяга грубо към играчката-телефон на Ейдън. Обяснете му, че той я използва точно сега, а после добавете нещо като „Нека се обадим на Ейдън от ето този друг телефон“ или „Хайде да си построим телефонна кула от лего и така телефонът на Ейдън ще има по-добър обхват“.  Запазвайки телефона като част от играта ще постъпите по-добре, отколкото обикновено правят родителите: да държат ръцете на детето и да казват „Ние нали не дърпаме.“ Също така помагате на детето и да развие социални умения. „Когато сграбчи играчка, обикновено го прави, защото иска да си играе с другото дете – просто не знае как“, обяснява Лоуън поведението на мъниците. „Можете да ги научите как да си играят така, че да показват уважение към вещите на приятелчетата си“.

Следва продължение
Източник: Baby Center

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

3,122 преглеждания

Comments are closed.