• No categories

Лесна наука за деца: подскачащи яйца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

eggs

Децата ми много обичат науката и експериментите. „Подскачащи яйца“ е забавен и лесен експеримент, който сме правили вече няколко пъти. Отнема 1 седмица – а в това време разбирате какво се случва, когато оставите яйце в чаша оцет и друго във вода, дали има разлика? Ще изглеждат ли еднакво? Дали ще бъдат гнусни и малко смрадливи?

Преди да преминем към детайлите на екперимента, имам няколко трика, придобити с опита. Добра идея е за цялото домакинство да знае, че провеждате експеримент, иначе някой добронамерен роднина може да почисти старателно всичко Слагайте етикети, бързо се забравя от колко време яйцето кисне. Имам 2 деца, но когато за първи път провеждахме експеримента, бяхме сложили само едно яйце в оцет. Децата се скараха за кого да е то и едното от тях го промуши с пръстче. Доста сълзи се изляха за проваления експеримент. Сега вече всяко дете разполага със собствено яйце, етикетирано. Освен това добавям и различни цветове боя за храни в бурканчетата, така че да си ги различават.

Какво ви трябва
Яйца
Стъклени бурканчета (без капаците)
Етикети или перманентен маркер
Вода
Боя за храна, поне 2 различни цвята
Бял оцет
Наблюдателност

Експериментът
Надпишете всяко бурканче с датата и „вода“ или „оцет“.

Напъленте едното с вода, а другото – с оцет, до около 2/3 от обема.

Добавете малко боя за храна, ако искате. Всяко бурканче трябва да е с различен цвят за лесно разпознаване. Не правете цвета твърде тъмен, защото няма да виждате добре яйцето.

Внимателно поставете по едно цяло, сурово яйце във всяко бурканче.

Гледайте внимателно. След няколко минути ще забележите как се появяват балончета по яйцето, потопено в оцет. Нищо особено не се случва с това във водата.

Наблюдавайте яйцата за още 7 дни.

След това ги извадете от бурканчетата и изучете разликите между яйцето, киснало в оцет и това, което е било във вода.

Доста интересни неща ще са се случили на първото яйце, от оцета. Той е киселина, която разяжда черупката (калциев карбонат), образувайки множество мехурчета и кафеникава пяна по повърхността. Всеки ден децата ми махаха пяната и внимателно побутваха яйцата, докладвайки, че ги усещат меки и гумени. Яйцето във водата си изглежда съвсем същото.

След 7 дни вадите яйцата от бурканчетата. Ще забележите, че яйцето, киснало в оцет, се е увеличило и е станало малко като гумено – това се получава поради факта, че оцетът се просмуква в мембраната на яйцето, след като разяде черупката му.

Пуснете яйцето от не много високо в голяма купа – то ще отскочи! Пробвайте с все по-високо и високо, докато не се разпльоска. Можете да опитате и с яйцето, което е било във вода – но с него ще успеете само веднъж!

Източник: Childhood101

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,178 преглеждания

Comments are closed.