Как майчината любов променя мозъка на детето?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

love

Ново проучване показва, че кърменето на бебето и майчината любов могат да му помогнат да развие по-голям хипокампус – частта от мозъка, която е важна за ученето, паметта и реакцията при стрес.

Експеримент, проведен с мишки, показва, че ранната майчина подкрепа има позитивен ефект върху растежа на хипокампуса, производството на нови мозъчни клетки и способността на организма да се справя със стреса. Изследвания при децата откриват връзка между ранното социално преживяване и обема на амигдала, който помага при развитието и емоционалните реакции. Многобройни проучвания са открили, че децата, отгледани в родителски грижи, се справят по-добре в училище и са по-емоционално развити. Снимки на мозъка показват, че майчината любов на практика афектира върху размера на хипокампуса на техните деца. В изследването, децата на любвеобилните майки имат хипокампус с около 10% по-голям от другите, чиито майки са по-пестеливи в грижите си. Изследването предполага връзка между по-големия хипокампус и по-добрата памет.

„Сега със сигурност можем да кажем, че психосоциалната среда оказва влияние върху начина, по който мозъкът се развива.“, казва д-р Джоан Луби, главният изследовател на проучването и психиатър във Вашингтонското училище по медицина в Сейнт Луис,Мисури.

Изследването е част от по-голям проект, свързан с проследяването развитието на деца в ранни фази на депресия. Като част от проекта, Луби и неговите колеги предварително измерват майчината подкрепа, която децата получават по време на т.нар. „изчакваща задача“ (waiting task). Децата са на възраст между 3 -6 години и имат симптоми на депресия, други психиатрични нередности или нементални проблеми. Изследователите поставят майката и детето в стая, заедно с атрактивно опаковани подаръци и въпросник, който майката трябва да попълни. На децата е казано, че не могат да отворят подаръците, докато не изминат 5 минути – на практика, докато майките им не попълнят въпросника. Група от психиатри, които не знаят нищо за здравето на детето и за темперамента на родителя, отчитат размера на подкрепата, която майката оказва на детето си.

Например майка, която е много грижовна, би утешила своето дете, обяснявайки му, че трябва да почака само още няколко минути и че разбира, че ситуацията е неприятна. „Задачата пресъздава истинския живот.“, казва д-р Луби за LiveScience, имайки предвид, че дава представа на изследователите, колко подкрепа получават децата от родителите си вкъщи.

4 години по-късно, изследователите подлагат на ядрено-магнитен резонанс 92 деца, които са били подложени на изчакващите задачи. Децата, нестрадащи от депресия и с висока майчина подкрепа, имат 9.2 % по-малък хипокампус  в сравнение с тези с ниска такава, а децата, страдащи от депресия с висока и ниска майчина подкрепа, имат съответно 6.0% и 10.6 % по-малък обем.

Въпреки че 95% от родителите, участващи в изследването, били биологичните майки на децата, изследователите предполагат, че ефектите на майчината любов върху мозъка ще бъдат същите и при небиологичните родители.

Д-р Луби и неговият екип ще продължат следенето на децата, докато те станат възрастни и планират да разберат как други сектори на мозъка се влияят от родителската грижа по време на предучилищната възраст на децата. „Сега вече е ясно, че родителската любов не само, че е добра за развитието на детето, но и физически променя мозъка.“, казва д-р Луби.

По материали на wakeup-world.com. Превод: Татяна Колева

Статията ни е любезно предоставена от Органично.
 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

30,658 преглеждания

Comments are closed.