• No categories

Козунак и руло от едно тесто

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Kozunaci

В целия християнски свят на Великден се ядат богати сладки хлябове със стафиди и ядки. У нас те се наричат козунаци. Освен класически козунак от сладкото ароматно тесто с мая могат да се приготвят и рула с най-различни плънки. Замесете просто повечко тесто и ще можете да си направите две вкуснотийки.

Необходими продукти за 1 козунак и 1 руло
1 кг брашно
1 ч. ч. прясно мляко
40 г прясна мая
1 ½ ч. ч. захар
1 ½ ч. ч. разтопено масло
5 яйца
1 ч. л. сол
1 лимон, само кората
1 ч. л. есенция ванилия
1 ч. ч. стафиди, накиснати в 50 мл ром
1 яйце за намазване
 бадемови ядки за украса
 кристална захар за украса

за орехова плънка на рулото:
200 г орехи
150 г прясно мляко
1 с. л. галета
100 г пудра захар
1 ч. л. канела

за макова плънка:
125 г смлян мак
½ ч.ч. захар
 кората на половин лимон
50 мл прясно мляко
1 с. л. масло
1 белтък

за глазурата:
1 ч. ч. пудра захар
3 с. л. лимонов сок или ром

Начин на приготвяне
1. Половин чаена чаша мляко се загрява до 35°С – леко топло, но не горещо. В млякото се разтваря маята, прибавя се 1 ч.л. захар и толкова брашно, че да стане на гъста каша. Поръсва се с брашно и се оставя на топло да втаса.

2. Яйцата се разбиват със захарта и млякото. Прибавят се солта, лимоновата кора, есенцията, половината от маслото и втасалата мая.

3. Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. Там се изсипва яйчната смес. Всичко се омесва на гладко тесто. Ако има нужда се прибавя още брашно. Когато престане да лепне, ръцете се топят в останалото масло и тестото се меси, докато се поеме цялата мазнина.

4. Измесеното тесто се слага в дълбок съд, намазан с олио да втаса на топло около 1 ½ ч.- 2 ч. Или докато удвои обема си.

5. Докато тестото втасва, може да се направи плънка за рулото. За ореховия пълнеж млякото се слага да заври със захарта и канелата. Щом кипне се слагат орехите и галетата. Оставя се да изстине. Маковата плънка се прави, като се смесят макът, кората, маслото и захарта и се залеят с врящото мляко. Всичко се разбърква и се оставя макът да набъбне. Белтъкът се разбива на сняг с щипка сол и се смесва с мака.

6. Втасалото тесто отново се измесва. Разделя се на две части. В едната се слагат стафидите и от нея се прави плетен козунак, а от другата – руло с пълнеж.

7. За козунака тестото се разделя на три равни части. Всяка се разточва на въженце, дълго 40 см. Трите въженца се сплитат на плитка, краищата се подпъхват и козунакът се оставя да втаса отново в топла фурна. Щом бухне, се намазва с разбито яйце и се поръсва с бадеми и кристална захар.

8. Докато козунакът втасва, другата половина от тестото се разточва на правоъгълник, намазва се с плънка по желание, завива се на стегнато руло и пак се оставя да втаса. Когато е готово се намазва с яйце.

9. Козунакът и рулото се пекат 10 мин. на 200°С и още 30-40 мин. на 180°С. Оставят се да изстинат.

10. Приготвя се глазурата, като лимоновият сок се сложи в захарта и се разбърква до получаване на желаната гъстота. Може да се прибавят още 1-2 лъжички лимонов сок. Рулото се намазва с глазурата.

Рецептата ни е любезно предоставена от сп. „Меню“.

Весели празници!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

1,887 преглеждания

Comments are closed.