• No categories

Агнешко филе с бадемова коричка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Agne6ko file s bademova kori4ka_624x400

Комбинацията от месо и ядки е изключително ефектна и сполучлива. В случая става въпрос за агнешко и бадеми, придружени с богат сос от зеленчуци, които придават на ястието приятна пролетна свежест.

Необходими продукти за 4 порции
800 г агнешко филе
1 ч. л. мащерка или чубрица
 ½ ч. ч. нарязани на ситно бадеми
4 филии хляб без брашно
125 г масло
1 скилидка чесън
1 с. л. мед

за соса:
1 морков, нарязан на кръгчета
1 резен целина, нарязан на кубчета
 ½ глава лук, нарязан на ситно
1 малък домат, обелен и нарязан на ситно
50 мл червено вино
400 мл агнешки или пилешки бульон
1 картоф
1 с. л. масло

Начин на приготвяне
1. Бадемите се запичат в тиган, докато леко порозовеят. Средата на хляба се натрошава.

2. В 100 г от маслото се прибавят мащерката, хлебните трохи, пресованият чесън и бадемите.

3. В останалото масло филетата се запържват на силен огън около 5 мин.

4. Запържените агнешки филета се намазват с мед и се покриват с бадемовата смес. Запичат се за 15 мин., докато кората порозовее.

5. През това време се приготвя сосът. В маслото се запържват леко морковът, целината и лукът. Прибавят се доматът, виното и бульонът. Всичко се вари, докато сосът изври наполовина.

Картофът се настъргва на ренде и се прибавя. Сосът отново се слага да ври 5 мин. на слаб огън. Когато е готов, се пасира и се подправя с черен пипер и сол, ако има нужда. Накрая се пуска бучица масло да ароматизира соса.

6. Готовите филета се нарязват на порции и се сервират със соса.

Рецептата ни е любезно предоставена от сп. „Меню“.

Весели празници!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,145 преглеждания

Comments are closed.