7 знака, че 3-годишното дете ви обича

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

child hug

Поговорихме за това как бебенцата и малките деца ни показват обичта си, да видим какво се случва в предучилищната възраст?

Устройва сценки
Докато сте на детската площадка, се обръщате за секунда, за да поговорите с приятелка и детето ви започва да подритва играчки и да мята пясък насам-натам. Ако не може да привлече вниманието ви с добро, предпочита да го получи все пак, макар и с лошо поведение. Колкото и да е дразнещо, това е знак за това, колко сме важни за децата си.
Вие сте неговият модел за подражание
Както и когато е било малко, детето ви копира точно каквото правите вие, но вече доста по-напреднало. Ще можете да го видите как „води важен телефонен разговор“, докато нервно потропва по „компютъра“ си или пък даже да ругае, докато кара количките си (упс!). Кого ли имитира?

Изразява гласно обичта си
Най-сетне! На 3 или 4, много деца започват да изразяват чувствата си със съответните думи. Можете да чуете често :“Обичам те, мамо!“, „Кожата ти е толкова мека!“ или дори едиповото „Искам да се оженя за теб и да бъдем заедно завинаги“. Всички означават едно и също: то ви обича с цялото си сърчице.

Успокоява ви
3 или 4-годишното ви детенце може да ви изненада с емпатията си. Предлага ви любимото си одеалце, когато вижда, че плачете или ви целува нежно, когато се ударите. Копира начина, по който вие се отнасят с него, когато е разстроено за нещо. Това е отчасти техника за оцеляване, вие сте целият свят за детето си и то не иска да вижда света си разрушен, така че се опитва да поправи нещата.

Опитва се да ви обижда
Обичта не би трябвало да боли, но, когато става дума за деца, понякога го прави. Ако разочаровате мъничето или нараните чувствата му, то може да избухне с реплики като „Мама е глупачка“ или дори ужасното „Мразя те!“. Не е никак забавно, но, да, още едно доказателство колко много ви обича. Обидата е един по-сбитичък начин да кажем на някого „Означаваш толкова много за мен, че само ти можеш да ме накараш да се чувствам така зле, че да искам да те нараня на свой ред“.

Дава ви подаръчета
Може да получите китка цветя от двора, интересно камъче, автопортрет с пастели и какво ли още не от милото си детенце. Трогателните подаръци са начинът на детето да ви покаже колко специална сте за него.

Празнува завръщането ви
Ако сте били известно време извън вкъщи, най-вероятно детенцето ще ви посрещне с хиляди прегръдки, целувки и радостни излияния, че сте се прибрали. Чудесно е, че се случва и дори, когато е крещяло обезумяло като сте тръгвали

Източник: Baby Center

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Развитие

26,576 преглеждания

Comments are closed.