Книжен клуб

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zamr krasltvo

Това е, още една седмица се изниза. Надяваме се за вас тя да е била изпълнена с много усмивки, радостни моменти, малки и големи победи, споделени красиви емоции… ако пък смятате, че има още какво да се желае, съберете сили през уикенда и атакувайте целеустремено следващите 7 дни От нас – 5 предложения за книги, с които да си осигурите няколко спокойни часа, за да регенерирате пълноценно и в понеделник да бъдете заредени с енергия за нови предизвикателства! Ето ги, 3 за големите, 1 за малките, 1 – за почти големите:

„Аз съм Малала“, автор: Малала Юсафзаи, издател: Обсидиан
Цена: 16 лв.

Когато талибаните установяват контрол над долината Суат в Пакистан, едно момиче надига глас срещу затварянето на девическите училища. Малала отказва да мълчи въпреки смъртните заплахи срещу семейството й. Още на единайсет години тя започва да праща кореспонденции до Би Би Си, за да може светът да види това красиво, но опустошено място през очите на едно дете. Двамата с баща й подемат открита кампания за правото на момичетата да учат. През октомври 2012 г. талибаните поръчват убийството на петнайсетгодишната Малала, която е простреляна в главата в училищния автобус. Като по чудо тя оцелява и се превръща в символ на борбата за свободен достъп до образование. През 2013 г. Малала е номинирана за Нобеловата награда за мир и получава наградата „Сахаров“. Днес тя защитава още по-смело каузата си въпреки продължаващите заплахи. Гласът й се чува както по световните форуми и в студентските аудитории, така и в бежанските лагери, които посещава.

Родена съм в страна, създадена в полунощ. А когато едва не умрях, тъкмо преваляше пладне.
Преди една година тръгнах от къщи за училище и повече не се върнах. Прониза ме талибански куршум. Била съм изведена в безсъзнание от Пакистан със самолет. Някои хора твърдят, че никога няма да се върна у дома, но аз вярвам с цялото си сърце, че това ще стане.
Сега се намирам в страна, която е с пет часа по-назад от скъпата ми родина и от дома ми в долината Суат. Моята страна обаче е по-назад не с часове, а с векове.
„Искрата. Историята на една майка, отгледала гений“, автор: Кристин Барнет, издател: СофтПрес
Цена: 16 лв.

„Искрата“ е книга за преобразяващата сила на безусловната майчина любов. Ако детето ви е „различно“ – а кое дете не е – няма да сте в състояние да я оставите.“
Силвия Насар, автор на „Красив ум“
· На 8 години той започва да посещава лекции в университет. На 12 публикува научен труд по физика
· Специалистите са категорични, че е един от най-обещаващите физици в света, и му предричат Нобелова награда в недалечно бъдеще.
· МТV и Тhe Richest го обявяват за един от тийнейджърите, които ще променят света. А лекцията му в TEDxTeen е изгледана над 2 700 000 пъти.
· Днес Джейкъб Барнет е на 15 и коефициентът му на интелигентност е по-висок от този на Айнщайн.
· Допреди 12 години, когато е на 3, никой не вярва, че има шанс дори да се научи да чете. Диагнозата му е аутизъм.

„Искрата“ е историята на пътя дотук. Път, който минава през безусловната майчина любов, през вярата и през смелостта да последваш инстинкта си.
Превърнала се в международен бестселър и преведена на повече от 23 езика, „Искрата“ не е просто биография на едно необикновено момче и неговата майка. Това е книга за зашеметяващите възможности, които се разкриват, когато отключим скрития потенциал на всяко дете. На всеки от нас.

„Ако едно дете, за което се предполагаше, че никога няма да се научи да говори и да чете, може да достигне такива невероятни висоти – пише Кристин Барнет, – представете си какво могат да постигнат децата, които не са изправени пред подобни предизвикателства, и колко високо могат да се понесат, ако ги насърчим да разперят крилете си – отвъд всеки хоризонт, отвъд най-смелите ни мечти. Споделям тази история с надеждата, че това ще се случи.“

„Просто деца“, автор: Пати Смит, издател: Махалото
Цена: 18 лв.

“Просто деца” започва като романтична история и завършва като елегия за младостта, мечтите и непоколебимостта да следваш пътя си, дори когато толкова пътища се пресичат. Прелюдия към славата и разказ за любов и предателство.
Това е най-старата приказка на света: за момиче и момче, които се влюбват. Но когато момичето е пънк иконата, поет и истински ренесансов творец Пати Смит, а момчето е световноизвестният скандален фотограф Робърт Мейпълторп, обичайното изчезва още с първите думи на тяхната история.

Дваата се срещат в Ню Йорк, в кипежа на 60-те години, и без да подозират, ще свържат неразривно съдбите си. Те са просто деца, когато си дават клетва да се грижат един за друг, и никога не й изневеряват. Никой не вижда света като тях и мечтите им предчувстват свобода, екстаз и избавление.
Накъде ги отвежда всичко това? Какво става с тях?
Води ги един към друг. Стават себе си.

„Замръзналото кралство – чародейства“ издател: Егмонт България
Цена: 7 лв.

Стани герой в истинска зимна приказка. Сестрите Анна и Елза те канят в едно замръзнало кралство. В приключението те очакват и много весели герои. Това са снежният човек Олаф, добрият лос Свен, който може да говори и човекът, който обича планината – Кристоф. Всички те се опитват да върнат лятото в заледеното кралство Арендел. Коя ще бъде новата принцеса, как живее един снежен човек през лятото и как може да се размрази замръзналото сърце – разбери всичко в новата книга от поредица „Чародейства”. Приключенията те очакват!

„Къде си, Аляска?“, автор: Джон Грийн, издател: Егмонт България
Цена: 9, 90 лв.

В живота на Майлс Халтър не се случва нищо. Затова решава да тръгне да търси, както бе казал поета, „Великото Може би“. (А поетът всъщност е Франсоа Рабле). Пътят го отвежда до гимназия „Кълвър Крийк“, където животът е всичко друго, но не и скучен. И там го чака Аляска Йънг. Прекрасната, умна, забавна, секси, самоунищожителна, пълна с проблеми и напълно пленителна Аляска Йънг. Тя въвлича Майлс в своя свят, показва му „Великото Може би“ и открадва сърцето му.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Находка

1,459 преглеждания

Comments are closed.