Нашите удивителни деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

udivitelno bebe

Спомням си в началото, в началото, когато се запознах с моето малко бебенце. Неистово сякаш картотекирах в съзнанието си всички първи неща. Първият по-ясен поглед, първата баня, първата нощ в родилния дом, първата й среща с баща й, първата наша прегръдка заедно с нея, първата й разходка в парка, първото изправяне на главичката, първата усмивка… първият път, когато осъзнах колко много обич има във всяка моя клетка и всичката е за нея… След това си дадох сметка, че нещата просто си се случват и съвсем изобщо не е необходимо така, някак, истеризиращо за самата мен, да ги отбелязвам. Чудото на живота, клише, но те клишетата са такива, защото са верни, все пак. Та, чудото на живота си се самосъздава, а ние сме благословени да бъдем част от него. Интересно ми стана кои факти от развитието на дребничките създания обаче се смятат за особено значителни. Потърсих информация и ето няколко, които специалистите посочват като наистина невероятни:

Обонянието
Развива се още около 28-та седмица в утробата! Бебочето вътре може да усети същите аромати, които и майка му.
Наддаването на тегло
Бебето утроява – представете си само вие да утроите теглото си! – грамчетата, с които се е родило, до първата си годинка.

Речта
Абсолютно доказано е вече, че дребосъчетата разбират всичко, още дори преди да се запознаят с нас. Но говоренето е друго нещо и около една годинка след раждането си детенцето обикновено борави с не чак толкова много думи. Колкото повече говорите на малкото си създание, толкова повече думички то трупа и навярно изненадващо бързо ще започне да ви засипва с тях

Усещането за себе си
Това се случва около предучилищната възраст, тогава детето осъзнава, че е отделен индивид. Така че, високото и ясно „Мое си е!“, когато някой се опитва да му вземе играчката, не е задължително заплашителна аларма за бъдещ егоизъм, а когнитивно постижение. по този начин вашето прекрасно дете всъщност заявява, че знае фактите – то е отделно съществуващо от вас и всички останали. Което, съгласете се, често е трудно за приемане, основно от нас, майките

Развиването на съзнание
Мисля си, това е едно от най-големмите предизвикателства на родителството, да научим децата си кое е правилно и кое – грешно. Някъде около възрастта, в която тръгва на училище, детенцето започва да съобразява поведението си със собствената си морална преценка. Дотогава основно се подчинява на правилата, които ние му налагаме.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Развитие

1,172 преглеждания

Comments are closed.