Как да се справим със злоядото дете – втора част

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

picky eater

Прочетете и първата част на статията.

Как да накарам малкото си дете да яде разнообразни храни?
Съвсем не е реалистично да очакваме малкото дете да жадува нови и нови храни. Но в крайна сметка, най-важен е примерът, който вие, родителите, му давате – създаването на здравословни хранителни навици означава да предлагате и вкъщи, и навън винаги добре балансирани, доказано полезни храни. Но за момента решението на мъничето ви да яде едва няколко неща си е твърдо и е много важно да го оставите само да прави избора си.

„Едно дете се нуждае да контролира какво яде“, казва Нанси Хъдсън, диетолог в университета Бъркли в Калифорния. Това е така, защото, ако насилвате детето да яде храна, която не иска, или количества, които не може да понесе, можете да станете причина за сериозни проблеми по-нататък. Децата, на които не се позволява да вземат решения за храната си (например да определят сами кога са се наяли) са в голям риск от затлъстяване, когато пораснат. Да насилвате мъника да яде нови храни само ще засили упорития му отказ и като цяло ще навреди на интереса му да опитва нови неща за вбъдеще.

Ако ви се струва, че дребосъчето яде само сирене и солети, да речем, не се притеснявайте. Започнете да си водите дневник на това какво точно яде и вероятно ще откриете, че покрива всички основни хранителни групи и за седмицата успява да си набави необходимите хранителни вещества.
Изследванията на американската диетична асоциация доказват, че децата – да, дори и тези, които родителите им смятат за злоядички – консумират достатъчно разнообразни храни и съумяват да дадат на организма си всички ценни съставки, от които той се нуждае.

Все пак, ако сте сериозно притеснени за менюто на детенцето си, посъветвайте се с педиатъра дали е разумно да започнете прием на мултивитамини.

Как да разбера дали детето ми действително яде достатъчно, за да расте?
Не се паникьосвайте, ако ви се струва, че дребосъка ви не расте достатъчно бързо. Децата невинаги растат с равномерни темпове и ще има много случаи, в които ви се струва, че ама изобщо не порасва.

А пък и най-бурното развитие се случва през първата годинка, не забравяйте, и оттам нататък не можете да очаквате същите огромни промени

Разбира се, ако смятате, че детенцето не наддава достатъчно на тегло, трябва да се консултирате с педиатъра, но недейте да споделяте притесненяита си със самото дете. Ако непрестанно го притискате по време на ядене, невротично броейки погълнатите калории, единствено увеличавате шанса да откаже да яде.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

852 преглеждания

Comments are closed.