Как да се справим със злоядото дете?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zloqdo dete

Приемът на твърда храна е ново преживяване за вашето детенце. Може да му е необходимо време, за да възприеме различните консистенции, цветове и вкусове на храните. Докато децата имат голяма потребност от постоянност в нещата, от времето за игра до режима на сън, те са всеизвестни с непредвидимостта си, когато става дума за храна – дори и позната им вече храна.

Много често се случва малките деца да променят хранителните си навици от ден за ден и също така да не склоняват да опитат новата храна, докато не им  я предложите поне няколко пъти. Това може би отчасти се дължи на промяната в нуждите от храна на малкото детенце. То вече не расте с такива темпове, както през първата си година, затова и е много по-малко заинтересовано от храната като цяло.

Освен това е вече много по-независимо и се учи да прави изборите си само – важно умение, което ще трябва да развие през годините, особено когато се отнася до храната, която яде.
Колкото и фрустриращо да е злоядото дете, това е най-доброто време да го научите да опитва нови неща, преди да си е изградило съвсем рутината и да започне да отхвърля новите храни, така демонстрирайки новопридоботата си самсотоятелност (доста голяма вероятност има това да се случва около 2-рия му рожден ден!). Предлагайте му разнообразие от здравословни храни често, така че да има възможност да опита, когато е готово – ако не стане за обяд, може би на вечеря ще поиска.

Как да въвеждате нови храни, ако детето ви е злоядо
Детето ви има безпогрешно вътрешно чувство за това от колко храна се нуждае телцето му, за да расте здраво и изборът какво ще яде е негов. Най-доброто, което вие можете да направите, е да предоставите множество здравословни варианти и спокойна атмосфера, за да бъде времето за хранене приятно за всички. Ето и няколко специални съвета как да се справяте с претенциозното към храната си дете:
Структурирайте храненията, така че да бъдат разпределени в 3 основни и 2 закуски помежду им. Според специалистите най-често злоядите деца са „гризковци“ – такива, които ядат по много малки количества храна, но през целия ден.

Ако детето ви има точно установено време за оснвно и междинно хранене, ще е по-лесно да бъдете спокойни, че то яде, когато действително има нужда и ще избегнете риска да приема храна твърде често.

Предлагайте разнообразни храни на всяко ядене. Когато е време да опита нова храна, просто я поставете на таблата на столчето му, без да отбелязвате изрично. Естествено, винаги следете дали предлаганата от вас нова храна е подходяща за възрастта на детенцето.

Въвеждайте новите храни една по една и в малки количества. Вместо цяло ястие от нови храни, например, дайте му няколко от любимите му, а към тях добавете и новото. Винаги включвайте поне по една храна, за която със сигурност знаете, че е много харесвана.

Опитайте се да предлагате новата храна, когато знаете, че детенцето ви е гладно.

Предлагайте храната на мънички порции. За малко дете това е около ¼ от порцията за възрастен. Порция месо за 1-годишно дете е колкото размера на дланта му, а порция зеленчуци – едва 1-2 супени лъжици.

Приемете, че просто някои деца са по-чувствителни от други. Те няма да възприемат консистенцията, цвета или миризмата на определени храни. Затова понякога децата заявяват, че не искат храна, която всщност още не са опитвали. По същия начин, някои дечица могат да отхвърлят дадена храна, понеже им напомня на времето, когато са били болни или им носи някаква друга негативна асоциация.

Постарайте се да максимизирате хранителната стойност на ястията, които детето ви харесва. Добавете малко пилешко към макароните на фурна, пюрирани моркови или спанак към соса за спагети, парченца плод към любимата зърнена закуска.

Устойте на изкушението да предлагате храни със захар, за да накарате детето да яде повече. Искате да развиете кулинарните му вкусове, все пак, не да му докарате кариеси.

Сведето до минимум разсейването на масата. Ако по-голямото ви дете търчи насам-натам или от телевизора гърми анимация, малкото създание съвсем спокойно може рязко да изгуби интерес към сервираната му храна. Нека в дома ви винаги е спокойно и тихо, когато е време за ядене.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

2,478 преглеждания

Comments are closed.