Откъс от “Mоят първи Larousse на въпросите”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dinozavrite

Както писахме, благодарение на „Колибри“ вече има издадена нова книжка от поредицата „Моят първи Larousse на въпросите“. Ето откъс от нея, пълен с любопитни и забавни факти!

 Ловували ли са първобитните хора динозаври?

Динозаврите са живели на Земята преди повече от 200 милиона години, много преди първобитните хора! Когато се e появил човекът, динозаврите отдавна са били изчезнали.

 Кой е най-едрият динозавър?

Динозаврите са били различни – и дребни, и едри. Но рекордът се пада на сеизмозавъра – тревопасен динозавър, открит в Съединените щати. Той бил дълъг 40 метра!


nai edriqt dinozavu

Кръвожаднили са билидинозаврите?

Познати са ни повече от 1000 вида динозаври. Някои от тях, като например тиранозаврите, са били страшни ловци със зъби като остри ножове. Ала най-големите динозаври са били кротки тревопасни – похапвали са само растения.

Защо са изчезнали динозаврите?

Динозаврите са изчезнали преди 65 милиона години. Как ли? Никой не знае точно как се е случило това. Много учени смятат, че може би огромен метеорит се е ударил в Земята. Но пък се знае със сигурност, че днес динозаврите съществуват само на кино.


Факт!

Първите доказателства за съществуването на динозаврите са открити преди по-малко от триста години. Най-напред намерили парче от кост, после – огромни зъби. Името на тези животни, които никой никога не е виждал, измислил един английски учен. „Динозавър“ идва от две гръцки думи, означаващи „страховит гущер“.

 

Къде са живели първобитните хора?

Най-първите хора са живели в саваната на Африка. Кроманьонците ловували мамути.

Спели под навеси от животинска кожа или пък в пещери, защото често трябвало да се местят, за да следват стадата мамути.

Човекът наистина ли е произлязъл отмаймуните?

Може би хората и маймуните имат общи прадеди. Но хората произлизат най-пряко от един вид маймуна, наречена австралопитек. Маймуните от този вид са първите, които са можели да ходят изправени.

Първобитните хора приличали ли са на нас?

С течение на времето човешкият род се е развивал. Преди 2 милиона години хората били ниски и набити. Мозъкът им бил малък, а главата – странна! Но пък кроманьонците, появили се много по-късно в Европа, доста приличат на нас.

 

Какво са правели по цял ден?

За да се изхранват и за да се пазят от студа, кроманьонците непрестанно са се трудели. Обработвали кремък и го превръщали в оръжия и оръдия на труда. Умеели да палят огън – на него готвели и се топлели. Освен това огънят им светел и прогонвал надалече дивите животни.


Всички първобитни хора лиса рисували по стените напещерите?

Кроманьонците не са живеели в пещери, защото вътре е много тъмно и студено. Но в отделни пещери някои от тях като истински художници са направили много красиви рисунки. Може би тези пещери със стенописи са били църквите на първобитните хора.

purvobitnite hora


 Факт!

Палеонтолозите изучават праисторията. Те с години търсят в земята зъби, кости и обработени камъни. А каква главоблъсканица е да се подреди всичк

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Находка

3,048 преглеждания

Comments are closed.