7 признака, че детето ви е готово за приучване към гърне

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

training gyrne

Нека си го кажем – да сменяш пелени хич не е приятно занимание. Особено когато детето е започнало да се храни като възрастен и… да ака като възрастен

Въпросът е кога да започнете приучването към гърне. Някои майки започват с ЕБХ (естествена бебешка хигиена) още от раждането. Други изчакват, докато детето стане на 2. Някои възрастни дори оставят по-големите братя и сестри да учат по-малкото дете.

Така че, как да разберем, че детето ни е готово?

1. Детето се гордее вече с постиженията си и търси малко независимост
Тези неща показват, че децата емоционално са вече готови за нещо като гърне-обучение. Децата започват вече да играят за по-дълги периоди сами или нямат нищо напротив да поседнат на гърнето за 10-15 минути. Ако детето ви не показва тези “указателни табели”, опитайте се да му измисляте малки задачки, като да нахрани рибките или кучето например, да пусне писмо в пощенската кутия, за да разберете дали му харесва усещането, че е постигнало нещо. Внимателно насърчавайте подходяща независимост.

2. Детето има от време на време “сухи периоди”
Ако детето ви се събужда от дрямка със суха пелена, това показва, че то има вече някаква форма на контрол на пикочния мехур и че неговата анатомия е в състояние да задържа урината. Всичко това показва, че детето физически е готово за гърне.

3. Детето не харесва да носи мръсни пелени
В един момент детето ви няма да харесва усещането от мокра пелени или голямо ако в гащите. Колкото и да е абсорбираща пелената, изхожданията си стават доста големи. Особено ако детето е свършвало “работата” и на гърне, все повече ще са му неприятни инцидентите в пелените. Именно това тяхно чувство, че не им е приятно, ще помогне на целия процес.

4. Детето забелязва, че другите ходят до тоалетна
Детето ви започва вече да забелява когато вие или таткото ходите до тоалетна. Ще влиза дори и в банята с вас и ще коментира. Ще иска дори да види и изчисти след това. Насърчавайте тези взаимодействия. Вие сте тези, които трябва да го научите как работи този процес. Ако имате домашен любимец, детето ще започне да отбелязва, че кучето например се е изакало. Децата обичат да гледат това. Могат даже и да имитират кучето как вдига крак или кляка на тревата. Може да показва акото на кучето, да казва, че мирише и да се смее. Това са велики неща, които детето ще вижда:) Ако нямате домашен любимец, можете да го заведете в зоологическата градина или да гледате видео, което показва този естествен процес.

5. Детето започва да казва, че му се ходи до тоалетна
Случайно можете да чуете “Ще пишкам!” както си седи тихо и се подсмихва. Или да каже просто: “Изпишках се!”. Това са все сигнали, че те разбират как функционира тялото им.

6. Става ясно когато се случва №2
Цялото поведение на детето може да промени, когато има да върши нещо. Може да се отдели само и да си шуми нещо в ъгъла. За всички всъщност е очевидно какво прави детето:) То може да започне да се изолира, да иска да е само. Понякога може да отиде и в банята, да затвори вратата и да се изака в пелената. Въпреки че е в пелената, това е голямо зелено знаме, че детето е готово за гърне.

7. Детето само ще опита да седне на гърнето.
Затова дръжте гърнето наоколо из къщи или в банята. Ако детето ви го забелязва и сяда на него, това е страхотен знак! Насърчавайте го. Ако детето ви показва голяма съпротива, не го насилвайте, изчакайте го още 1 или 2 месеца и опитайте отново.

Ако забелязвате някои от тези сигнали, насърчавайте детето! Говорете с него за гърнето и за целия процес. Ако все още не сте го направили, купете няколко гърненца, които да седят на определени места из къщата или двора. Насърчете ги да ги използват. Кажете им, че това си е само тяхното гърненце.

Помогнете им да се почувстват горди за това тяхно развитие. Четете или гледайте детски филмчета, които разказват за ходенето до тоалетна. Също така им говорете как скоро ще започнат да ходят само на гърне, как няма да им слагате пелени повече. Развълнувайте ги за това развитие и създайте в тях очакване за нещо приятно ново.

Ако по тове време те започнат да се страхуват или да се отказват –  т.нар. регрес, спрете с приучването и опитайте отново след 1-2 месеца. Последното, което всички искат, е да направят този процес травмиращ. Ако в къщата има и други промени (като поява на ново братче или сестриче), е по-възможно да има регрес.
Но ако детето показва интерес, вълнение, значи е готово да започнат опити за приучване към гърне.

Статията ни е предоставена от Естествени Идеи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

9,107 преглеждания

Comments are closed.