7 неща, за които се чувстваме виновни – и как да ги избегнем: Част 2

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mother sad

Първата част на статията можете да прочетете тук.

3. Не правите достатъчно за опазването на природата
Докато изхвърлете торбата с боклука, тя почти се пръска от памперсите и стириопорените чашки, натъпкани в нея, а в този момент виждате как съседката ви простира пелени за многократна употреба. Новата й хибридна кола е паркирана на улицата, недалеч от вашата трошка с газова уредба.

Успокойте се. Изглежда Кермит е пял специално за нас, родителите, когато си тананикаше „Не е лесно да бъдеш зелен“. Удобства като памперси и мокри кърпички, малки бутилки минерална вода и хартиени салфетки могат да се окажат животоспасяващи, когато се опитваме с всички сили да запазим спокойствието в дома. А да имаш деца обикновено означава и използването на повече ресурси като вода, ток, газ…

Но да отглеждаме деца може също така да ни направи и много по-загрижени за бъдещето на планетата – 47% от родителите в проучване споделят, че полагат много повече „зелени“ усилия, откакто са се появили наследниците им. А 55% казват, че вече са изключително загрижени. В крайна сметка, искаме светът да бъде във възможно най-добрия си вид за нашите деца.
Но и по този параграф вината лесно се настанява в душите ни. Нека появата на децата ви послужи като осъзнаване за проблемите на планетата и необходимостта всеки от нас да прави каквото зависи от него за подобряването на ситуацията, но не забравяйте: да се чувствате виновни, че не успявате да бъдете максимално ефективни няма да донесе нищо добро нито на вас, нито на Земята. Може да не ви е възможно да използвате градския транспорт до офиса, да преминете към памучни пелени, да сушите прането си на въздух вместо в сушилнята или да изхвърлите всички химически почистващи препарати от дома си точно сега.

Вместо това, фокусирайте се върху всички онези постижими неща, които можете да направите. Опитайте да изключвате уредите, когато не ги използвате, да перете на ниска температура, да купувате само енергоспестяващи крушки… Не се притеснявайте твърде много за семейство Зеленкови от другия вход – може би съвсем скоро вие ще можете да им давате поелзни съвети за опазването на природата.

4. Храненето на децата с джънк
В края на дълъг изтощителен ден, ето ви пак пред ресторанта за бързо хранене. Но докато подавате мазната хартиена торба на децата си, мислите единствено за собствената си майка, която абсолютно никога не е правила така.

Успокойте се. Да, сигурно има някъде деца, които и не подозират какво означава „пържен картоф“ Може би дори вие самата сте била едно от тях. Ако вашите деца обаче са в състояние да подушат картофче от километри, знайте, че не сте сами –76% от родителите признават, че поне няколко пъти месечно прибягват до ресторантите за бързо хранене.
Понякога забравяме, че храната там, макар и безспорно да е много далеч от най-добрия възможен избор, съвсем не е отровна. До 2 пъти седмично е ОК, ако се придържате към т.нар. здравословни варианти от менютата, според Мари Десан, специалист по храненето в Йейл и директор на програмата Bright Bodies Program. С други думи, избирайте сандвич с печено пилешко вместо хамбургер, потопен в сос, пица с допълнително зеленчуци, вместо салам пеперони, печен картоф или салата вместо пържени картофки…

Ако семейството ви яде в ресторанти за бързо хранене по-често, отколкото у дома, време е да промените нещата. Можете да слагате на масата здравословна храна и без да трябва да прекарвате часове наред в кухнята – в супермаркета има вече достатъчно варианти, дори и готови нарязани салати.

А когато все пак се окажете пред ресторанта за бързо хранене заедно с децата, не забравяйте да им кажете, че това не е нещо за всеки ден. След това побързайте да изгоните напъплящата вина.

Източник: BabyCenter

Следва продължение

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

739 преглеждания

Comments are closed.