7 неща, за които се чувстваме виновни и как да ги избегнем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mother sad

Чувството за вина у майката е като ПМС – на всички ни се случва от време на време. В интерес на истината, скорошно изследване показва, че цели 94% от майките изпитват срам по различни поводи, вариращи от времето, което прекарват с децата си, до това какъв вид пелени използват.

Майчината вина може да застигне абсолютно всяка дама с деца – покосява те, независимо дали си на 20 или 40 години, ръководиш някоя от най-успешните компании или само дома си, живееш в сърцето на града или в най-забутаното село.

Но вината всъщност може да ни послужи като полезен инструмент, стига да не прекалявате. Тя може да ни помогне да балансираме живота си, ако се спазва основното правило – вие контролирате вината, не тя вас.

Така че, за да ви помогнем да държите контрола, ето списък с нещата, които най-често предизвикват вината и какво можем да направим, за да не им позволяваме да ни пречат.

1. Храненето с адаптирано мляко
Изваждате бутилката с адаптирано мляко, за да нахраните бебето и забелязвате повдигнатите вежди на всички около себе си. Оказва се, че всички други майки, с които общувате, кърмят.
Успокойте се. Може и да се чувствате като да сте единствената майка, хранеща бебето си с адаптирано мляко, но това е много далеч от истината. Независимо дали по липса на кърма, необходимостта да се върнете на работа или нещо абсолютно различно, на много майки им се налага да разчитат на адаптираното мляко или поне на добавки от него в допълнение към кърменето.
Според проучване, проведено в САЩ, 42% от майките кърмят до 6-месечна възраст на бебето и 22% до навършване на 1 годинка. В друго проучване 67% от майките посочват, че бебетата им са приемали адаптирано мляко през първите си 6 месеца. С други думи, наистина много голям процент от бебетата се хранят не само с кърма.

И все пак, чувстваме се зле: в същото проучване, 79% от майките, които са спрели д акърмят, казват, че изпитват вина заради това: „След като няколко седмици бебето ми плачеше все повече и повече, предадох се и преминаме на адаптирано мляко. Но сега съм изпълнена с вина.“, споделя една от майките. „Където и да погледна, дори на опаковките на млякото, кърменето се посочва като най-доброто възможно хранене“.
Ако скърбите заради загубата на кърменето, позволете си известно време да бъдете тъжни. Но след това приемете, че сте направили всичко, което сте могли и продължете напред. Да, кърмата е най-доброто за бебето, но тези, хранени с адаптирано мляко, също получват необходимите им хранителни вещества и грижа. Както казва същата майка, „Най-доброто, което можете да направите за бебето си, е да бъдете щастлива майка – а ако това означава без кърмене, тогава това е най-доброто за вашето семейство“.

2. Използването на телевизора като бавачка
Време е да сготвите вечерята, така че паркирате децата пред телевизора, за да не ви се пречкат в краката, буквално. Те са щастливи, но вие изпитвате ужасна вина, гледайки как челюстите им увисват и в очите им се появява онзи отнесен поглед.
Успокойте се. През 2003 г. Американската педиатрична асоциация се произнесе, че деца под 2 години не бва да гледат телевизия. Без повече пускане на спасителното DVD, докато се изкъпете, без повече сгушванед на канапето и блажено зяпане на детската програма.
Тази препоръка стана моментално причина за вина у майките. „Започнах да пускам сина си да гледа образователни предавания, когато беше на 1 годинка и все още гледа DVD-та. Но след като прочетох мнението на Асоцияацията, че телевизията не е позволена за деца под 2-годишна възраст, започнах да се паникьосвам“, споделя една майка.

Ако нарушавате правилото, изобщо не сте сами: изследване разкрива, че само 10% от майките на малки деца забраняват телевизията напълно. 67% смятат, че е допустимо мъниците им да гледат малко телевизия, а 69% позволяват на децата си да бъдат с тях, докато гледат предавания и филми. Но вината си е там: 26% от майките лъжат за това колко телевизия гледат децата им.

Дали телевизията е такова зло? Не, казват специалисти: „Използването на телевизора като забавление за осигурявне на малко спокойно време е напълно нормално“. Важното е да е балансирано. Ако детето ви е под 2 годинки, ограничавайте гледането до минимум и го правете на 15-минутни отрязъци. Гледайте заедно и избирайте подходящи програми. Отпуснете се и се отърсете от вината.

Източник: BabyCenter

Следва продължение…

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

956 преглеждания

Comments are closed.