• No categories

Салата от китайско зеле и картофи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Salata-kitaisko-zele-i-kartofi_660x430

Китайското зеле се култивира във всички части на Китай и се събира през зимата и пролетта. Латинското му название е Brassica chinensis или Brassica pekinensis (от сем. Кръстоцветни). При археологическите разкопки в древното селище Банпо, близо до гр. Сиан са открити семена от китайското зеле на повече от 6000 години. Всички китайски династии са знаели и използвали хранително-вкусовите му качества и често са го възхвалявали в трактати и стихове. Известният китайски поет Фан Чънда от династия Сун пише, че “вкусът му по-меден е дори от лотос”. Китайското зеле е богато на множество хранителни вещества и се отличава със свеж и приятен лек вкус. Във всеки 100 г китайско зеле се съдържат 37 мг витамин С, 265 мг витамин А (200 пъти повече от обикновеното кръгло зеле!), 140 мг калций, 50 мг фосфор, а също и не малко желязо, магнезий, калий и витамин В.

Необходими продукти за 4 порции:

600 г пресни картофи
1 малка глава китайско зеле или червено зеле
100 г черни маслини, нарязани на кръгчета
3 с. л. лимонов сок
1 ч. л. пълнозърнеста горчица
1 ч. л. настъргана лимонова кора
4 с. л. зехтин
3 стръка пресен или 1 глава червен лук
2 стръка пресен чесън
1 с. л. нарязан на ситно копър
  сол на вкус

Начин на приготвяне:

Картофите се измиват и се слагат да се сварят с кората.

През това време се нарязват зелето, лукът и чесънът. Приготвя се дресинг от зехтина, лимоновия сок, горчицата и малко сол.

Картофите още горещи се нарязват и се объркват със зелето, лука, чесъна, копъра и маслините. Заливат се с дресинга и се разбъркват.

Съвет: Ако се използва червено зеле, трябва предварително да се бланшира за 3 мин. във вряща вода.

Рецептата е предоставена от списание Меню

Още:

Tarta%20sas%20smokini%20i%20domati_660x430  Тарта със смокини и домати

Brauni%20biskvitki_660x430  Брауни бисквитки

Pastarva-s-vino  Пъстърва с вино


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

2,356 преглеждания

Comments are closed.