Инициатива за повече права на бащите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 divorced_parents

През последните седмици все повече набира инерция инициатива от страна на неправителствени организации, които търсят подкрепа за законови промени, които да позволяват съвместно упражняване на родителските права, както и за създаване на специализиран съд за правата на детето и детски омбудсман. Инициаторите са започнали подписка на 16 юни – деня на бащата. Освен подписката, на същия ден татковците организираха и много забавления и детски празник в Борисовата градина. 

Инициативата, стартирана от бащите, иска да напомни, че всяко дете има право да  има еднакво и двамата си родители – майка си и баща си.  Организациите отстояват правото, че за нормалното си развитие, детето се нуждае еднакво от грижите и контакта на майка си и на баща си.

 В основата на инициативата стоят няколко организации, сред които и Асоциация за детско развитие “Член  24“. Един от нейните членове, Пламен Борисов, заяви на 16 юни (неделя) пред БГНЕС: “Днес, без да правим протести, без да бъдем, по какъвто и да е начин агресивни, организираме детски рисунки, състезание с надбягване с чували, дърпане с въже и други игри, които да са забавни. Тези от нас, които могат да вземат децата си днес ще ги доведат, други като мен ще бъдат без тях, но искаме да се получи празник и да напомним за себе си, че има и такива родители, които днес няма да бъдат с децата си. Има много деца, които няма да бъдат с единия си родител и ние искаме това нещо в крайна сметка да го поправим”, каза Пламен Борисов от Асоциация за детско развитие “Член 24”. 

Пламен има две деца и е в процес на развод. Той не е виждал или чувал децата си повече от месец. “Няма държавна сила нито у нас, нито в чужбина, която да накара този родител, който отглежда детето, да спазва правата му, да има контакти редовни с другия родител”, поясни той. Пламен Борисов също посочи, че има международни конвенции, които ако бъдат спазвани всичко ще си дойде на мястото, но очевидно трябва да окажат натиск, за което има нужда от подкрепата на обществото, затова и днес правят стъпка в тази посока. 

Проблемът съществува в целия свят и „Член 24“ има международна подкрепа в своята мисия, а именно – да има равни права за двамата родители. 

Подписката, която организацията предлага, съдържа 5 искания: законови промени, позволяващи съвместни родителски права; създаване на специализиран съд за правата на детето и детски омбудсман. Трето, въвеждане на адекватни съдебни практики, в това число и въвеждане на методология за определяне на родителския капацитет. ОТ асоциацията искат и допълнителна квалификация на магистратите и социалните работници. 

Карло Луканов, изпълнителен директор на Фондация “Бащи за отговорно родителство”, заяви, че тяхната цел е не просто да получат права, но и бащите да поемат своите задължения като родители. „Бащите трябва да бъдат поощрявани, ако се е стигнало до развод да останат с децата си и да продължат да се грижат за тях“, обясни Луканов.

Организациите, стоящи зад детския празник в Деня на бащата 16 юни и задинициативата са Асоциация “Родители”, фондация “Приложни изследвания и комуникации”, Фондация “Бащи за отговорно родителство”, Асоциация “Детство с тати”, Асоциация за детско развитие “Член 24” и Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).

Източник: БГНЕС

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

3,386 преглеждания

Comments are closed.