Естествено раждане и нормално раждане – има ли разлика?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Благодарим на Олга (http://doula.bg) за любезно предоставената статия на тема естествено и нормално раждане и разликите между тях.

mother_newborn_breastfeeding

Със сигурност всички правят разлика между естествено раждане и цезарово сечение. За повечето хора обаче естествено раждане означава всяко раждане, осъществено през естествените родови пътища. Всъщност това е нормалното раждане, което не винаги означава естествено.

Раждането може да протече коренно различно в зависимост от подхода на медицинския екип, който го води, а също и от нещата, които раждащата жена прави. Нека да видим има ли разлика между естественото раждане и раждането, което повечето хора са свикнали да приемат за нормално. 

Какво е активно естествено раждане?

Естественото раждане протича възможно най-физиологично, без медицинска намеса. Не винаги напълно естественото раждане е възможно, така че дори по-важно е то да бъде не само естествено, но и активно. Терминът естествено активно раждане е въведен за първи път от известната авторка и активист Джанет Баласкас. Това означава, жената да има активна роля т.е. да избира как иска да роди, атмосферата, присъстващите лица и да участва при вземането на решения дали ще се прилагат медикаменти и други процедури. Всичките медицински интервенции, които се извършват на нея или нейното бебе, ѝ се разясняват подробно и се правят само с нейното съгласие.

Освен това при активното раждане жената има пълната свобода да се движи и да заема позите, които са ѝ най-удобни, през цялото време, дори и по време на втория период на раждането или т.нар. изгонване на плода.

Какво е активен мениджмънт на раждането? 

Какво е нормално раждане? Зависи от гледната точка. Начинът, по който най-често се води раждането в болниците в България и по света, се нарича дирижирано раждане. Другият термин, който се използва в английски език е активен мениджмънт на раждането. Това означава водене на раждането с активна лекарска намеса в протичане на родовия процес, при който медицинския персонал предприема определени действия, за да осигури раждане в рамките на фиксиран период от време. Този подход предполага извършване на рутинни процедури като предизвикване и ускоряване на раждането, епизиотомия (разрез на перинеума), раждане в легнала по гръб поза, изкуствено спукване на околоплодния мехур, продължителен електронен мониторинг на плода и други. 

Разбира се, медицинските процедури, които се прилагат, си имат своето място и своя смисъл. Всички те са въведени с цел да се избегнат потенциални усложнения, да се намали продължителността на процеса и да се спести болката на раждащата жена. С времето обаче много от тях са доказали своята неефективност и негативно въздействие върху майката и плода.

Противоположност на дирижираното раждане е изчаквателен, физиологичен подход – интервенции се предприемат само по медицински показания (независимо от времето). Медицинските специалисти, които подкрепят естественото активно раждане, предпочитат именно този подход.

Факт е обаче, че в днешно време дирижираното раждане е норма, а естественото раждане – по-скоро изключение.

 

Ползите от свободното движение

Свободното движение по време на раждането има много предимства:

– Раждането е по-кратко, защото на бебето не му се налага да се бори с гравитацията, както е при легналата по гръб поза;

– Бебето по-лесно слиза надолу и се завърта в оптималната позиция;

– Тазът се разширява;

– Постъпва повече кислород към матката и към бебето;

– Майката изпитва по-малко болка;

– Майката има усещането за контрол.

Доказано е, че ако е оставена да действа инстинктивно, жената ще заеме оптималната позиция, която ще помогне на бебето да се роди по-лесно. Няма една единствена правилна поза по време на раждането, важно е жената да се движи свободно и да сменя позите така, както се чувства най-добре.

При активното естествено раждане родилката се движи свободно. При дирижираното раждане се предпочита позата, която е най-удобна за екипа – легнала по гръб.

Ролята на хормоните по време на раждане

По време на раждането майката и бебето отделят коктейл от хормони, които имат сложни взаимодействия помежду си. Окситоцин е хормонът, който предизвиква контракциите и напъните, предпазва майката от кръвоизлив след раждането и помага за привързването между нея и бебето. Ендорфините са естествените обезболяващи хормони, който помагат на майката и на бебето да се справят с предизвикателството по-леко. Адреналинът и норадреналинът са хормоните на силните усещания, които отделяме при уплаха и стрес. По време на първия период на раждането те пречат на отделянето на окситоцин и могат да повлияят негативно на хода на раждането. Но по време на втория период дават на майката прилив на енергия, за да роди, а също помагат на бебето да диша и да се адаптира след като се роди.

Намесите в този процес чрез медикаменти, упойки или цезарово сечение нарушават този фин механизъм, отразяват се на адаптацията на бебето, поведението и емоциите на майката и връзката между тях.

При естественото активно раждане се разчита на естествените хормони, които се отделят от мозъка. При дирижираното раждане често се използва система с изкуствен окситоцин, който предизвиква контракции, ускорява раждането, но и крие някои рискове като хиперстимулация на матката, повече болка и падане на тоновете на бебето.

Заключение

Без съмнение когато бременността е безпроблемна, няма усложнения по време на раждането и родилката го иска, естественото раждане е най-доброто и за нея, и за бебето. Защото всяка намеса в естествения процес на раждането крие своите рискове. Упойките, системите, легналата по гръб поза, разделянето на майката и бебето – свикнали сме, че всички тези неща са част от нормалното раждане.

Но доколко това е естествено?

http://doula.bg


Още статии от Раждане:

homeopatichnite-medikamenti-pri-bremenni-2   Хомеопатия по време на раждането

maika%20s%20novorodeno   Възстановяване след секцио


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Раждане

8,973 преглеждания

Comments are closed.