Детска зумба с Галя

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 zumba_group_bg

Счита се, че течението зумба е създадено по случайност. В средата на 90-те години, в колумбийското градче Кали, се случва нещо, което завинаги променя живота на фитнес инструктора Бето. Отивайки на поредния си час по аеробика, който трябва да води, се оказва, че е забравил традиционната за часа музика. С цел да не провали тренировката, той използва дисковете, които случайно носи със себе си, съдържащи меренге и салса ритми, импровизирайки цялата тренировка върху тях. Оказва се, че в този “сбъркан” час по аеробика той създава ново течение танцовален фитнес, в който музиката определя и ръководи движенията на тялото, а не броенето на повторенията и тактовете, както досега.

Залата се изпълва с енергия, а участващите в тренировката не спират да се усмихват и забавляват. От този ден нататък се заражда революционно нова концепция за тренировки, която наричат Zumba Fitness-Party.

Зумба с Галя

Една от най-известните зумба инструктори у нас е Галя Джуранова, която води занимания по зумба в Боди Арт Кали, на стадион Васил Левски. Галя се занимава със зумба от дълги години, а скоро ще започне да води и зумба тренировки за деца. Това е причината да се срещнем с нея, за да разберем какво този нов, звучен и весел спорт дава на нас и на децата ни.

Как започна да се занимаваш със зумба – да танцуваш, да водиш тренировки…?

Тази история съм я разказала 100 пъти и не ми омръзва. Имам приятелка – българка, която от много години води в САЩ. Мнооого добра! Тя беше на гости тук и води един клас Zumba. Това беше преди 3-4 години и беше за първи път в България. И преди бях виждала Zumba, но тя (Ася Рамизова се казва) много ме вдъхнови и впечатли. Настроението, което създаде, цялата й прекрасна личност, това как от един фитнес клас направи голямо шоу. После намерих къде се провеждат обучения, записах се и ето ме – вече 3 години не е минал ден, в който да не споменавам Асето с благодарност. Точно тогава имах нужда от някаква голяма положителна промяна и я получих. Сега се сещам, че в хороскопа ми тогава пишеше, че ще предприема далечно пътуване, което ще постави началото на голяма успешна промяна в живота ми.

По-различен ли е часът по зумба от тренировката по-аеробика, например?

Интензивността е по-различна. В аеробиката например темпото постепенно се увеличава. В зумбата е по-различно – имаме и бавни и бързи парчета, всяка песен има отделна хореография. Прилича на танц, но е много по-елементарно. Идеята е всеки, който попадне в зумба клас, да може да се справи дори от първия път.

Усещаш ли емоцията на хората в залата, докато водиш часовете? Сподели усещания от „подиума“ ?

Усещам! Виждам и много малки неща – кой пие вода, на кой му е забавно, на кой скучно… Винаги е най-хубаво, когато виждам цялата група да играе съвсем едновременно и енергично – като едно шарено весело море от хора.

Колко често подготвяш нова хореография и как избираш типа на танците?

Гледам всяка седмица да има по една нова песен на мястото на някоя, която ни е омръзнала. Има определени правила, по които избирам музиката (затова винаги казваме, че инструкторите трябва да са обучени, за да знаят тези правила). Избирам песни, които на мен ми харесват.

Разкажи за зумба общността в световен мащаб. Има лицензирани хореографии, музика за зумба, дрехи, лицензирани зумба специалисти водят мастър класове….много е организирано сякаш всичко?

Zumba®Fitness е най-голямата и популярна система за групови тренировки в света и най-развитата компания в този бизнес. Това наистина си е бизнес. По-различното при нас е, че ние имаме много сплотена общност от инструктори и любители. Имаме си зумба мода, зумба култура… и много лесно впечатляваме и приобщаваме нови хора.

Има ли зумба общност в България?

Ние сме една от страните, където зумбата се разви главоломно бързо. Можем да се похвалим с много добри инструктори. За това заслугата е на човека, който е обучил повечето от инструкторите тук. Той се казва Херман Мело (колумбиец, който живее във Франция). Все повече зали предлагат занимания по зумба. Имаме около 160 инструктора. Всички се познаваме. Непрекъснато се организират събития. Стават като концерти и партита.

Държа да кажа, че това което постигнахме в България е нетипично за държавата ни. Много се борим инструкторите навсякъде да са лицензирани. Това значи да са минали курс на обучение и да имат легално право да използват името и марката Zumba®Fitness. Това по принцип и начина, по който всичко трябва да се прави.

Много е лесно човек да провери дали инструкторът е лицензиран. Отива на www.zumba.com и там може да намери всеки инструктор по име, както и да си намери зала, където се предлагат класове.

Нещо интересно, което предстои?

През лятото ще има много събития – един известен инструктор по време на Фанта Фестивала в София, класове със знаменитости в Албена през юни и един много голям тур из България с нашия обучаващ специалист през юли.

Една твоя мечта на тема зумба?

Да имаме повече класове от специалните разновидности на зумба. Все по-популярни са класовете за деца (за това също трябват специално обучени инструктори, каквито имаме!). Казва се Zumbatomic® и е мечтата на всяка майка – особено на майките, които ходят на зумба и искат и децата им да изпитат тази радост.

Преди известно време се запознах подробно и с един друг вид – Zumba® Gold – за възрастни хора и такива с двигателни затруднения. Иска ми се поколението на нашите баби и майки да има възможност да се движи активно. Това не е само до финанси, а по-скоро до дух и позитивно отношение съм живота!

Благодарим ти за това интервю!
И аз ви благодаря!


 

 

Подобни статии:

kids-music  Децата и музиката

mpther-singing  Който пее, зло не мисли

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

3,731 преглеждания

Comments are closed.