Стабилността на главичката на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebe-na-tri-meseca

Кога вашето бебе ще може да се чувства достатъчно уверено да държи главичката си изправена? 

Контрол на главата
След раждането, вашето бебе има слаб контрол на главата си, защото двигателни му умения и мускулите на врата са все още доста слаби. Постепенно то ще ги развие и те ще се окажат в основата на всички негови бъдещи движения – като например сядане или ходене – малко по малко през първата година от своя живот. 

Кога то ще развие уменията си?
Най-вероятно вашето бебе ще започне да повдига главата си, когато навърши месец. А да я задържа вдигната, когато стои седнало някъде, ще успява едва, когато стане на 4 месеца. Мускулите на врата и контрола на главата трябва да са станали силни и здрави някъде около 6-ия месец.

Как се развиват уменията

При новородените
Бебето ще разчита на вас да поддържате главата и врата му поне през първия месец от своя живот. Може би природата така е устроила нещата, за да бъде сигурна, че ще обръщате особено голямо внимание на своето дете и ще полагате всички необходими грижи.

При бебета на възраст между 1 и 2 месеца
В края на своя първи месец, вашето бебе ще започне леко да повдига главата си и да я върти, когато лежи по корем. Между 6-ия и 8-мия месец, детето ще бъде достатъчно силно, за да вдигне главата си, когато лежи по гръб или дори, когато е поставено в специалното столче за кола. Ако носите вашето бебе в слинг, се уверете, че неговото лице се вижда, тъй като то все още не може да движи свободно главата си и има опасност да се задуши. 

При бебета на възраст между 3 и 4 месеца
На тази възраст вече ще забележите значителен прогрес в контрола над главичката му. Вашето бебе ще може да повдига главата си до 45 градуса и да я държи стабилно. За да заздравите мускулите на вратлето му, сложете бебето по гръб и бавно го издърпайте за ръцето до позиция на сядане. След това бавно го пуснете да легне и повторете упражнението. На тази възраст бебето трябва да може да държи в една линия главата и тялото си. 

При бебета на възраст между 5 и 6 месеца
На 6-ият месец вашето бебе вече трябва да може да държи стабилно главата си изправена и да я изпъва напред, когато е сложено седнало. 


Още за развитието на бебето:

socialni umeniq bebe (3)   Развитие на бебето – социалните умения

sitting babies-1   Двигателно развитие на бебето – сядането

Crawling-Baby   Светът на четири крака

cvetova-stimulatsia-550x350   Малко известен факт за играчките и цветовете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Развитие

25,257 преглеждания

Comments are closed.