Как да познаем дали бебето е готовo за захранване

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

След четвъртия месец на бебето майките започваме да се подготвяме за нов, много важен етап от развитието му – захранването. Съществуват много мнения по въпроса кога точно трябва да се започне захранването (майка ви сигурно ще ви каже, че ви е захранила, когато сте били на два месеца), повечето педиатри препоръчват предлагането на каши и пюрета между четвъртия и шестия месец, Световната Здравна Организация препоръчва това да стане след шестия месец, а ако имате фамилна обремененост от хранителни алергии, задължително трябва да изчакате поне до шестия месец и да процедирате със захранването изключително внимателно. Самото бебе също може да ви покаже кога е готово за захранване. За какво трябва да следим, за да разберем дали е готово:


Може добре да държи главичката си изправена.

Не е нужно детето да може да седи самостоятелно, за да направи първите си кулинарни приключения, но трябва да може да държи добре само главичката си изправена и да може да сяда, подкрепено, без да се катурва на една страна.


“Развързан” език.

Проверете дали приема лъжичката. Малките бебета имат рефлекс за изхвърляне на храна, попаднала на езика им, който им помага да се предпазят от задавяне при попаднало в устата им чуждо тяло и ако бебето не е готово за захранване, може да избутва лъжицата с език от устата си – даже и тя да е пълна с вкусно пюре от банани. Когато надрасне този рефлекс, захранването може да продължи успешно.


“Гладни” очи.

Бебето, което е готово за захранване, показва повишен интерес към храната на възрастните – възможно е да се опита даже да си вземе парченце от чинията ви!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Хранене

1,928 преглеждания

Comments are closed.