• No categories

Супа и десерт с царевица

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Две вкусни идеи с царевица.


Супа с домати и царевица

Необходими продукти:

– 400 г нарязани домати (може и от консерва)
– 340 г царевица от консерва или замразена
– 2 скилидки чесън, смачкан
– 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
– 1 ч.л. кимион на прах
– 1 л зеленчуков или пилешки бульон
– 2 с. л. доматено пюре
– зехтин за готвене
– пресен босилек или кориандър
– сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Загрейте няколко супени лъжици зехтин и сложете чесъна и лука. Гответе, докато омекнат и станат прозрачни.

2. Добавете кимиона и след минутка изсипете доматите, царевицата, бульона и доматеното пюре (предварително разтворено в малко вода). Подправете със сол и пипер. Оставете да заври, намалете температурата и оставете да се готви под капак за около 15-20 минути.


3. Може да сервирате супата така или ако предпочитате да бъде с по-гладка консистенция, отделете половината и я пасирайте.


4. Сервирайте поръсена с пресните подправки и малко зехтин.


Кап кейк с царевица

Необходими продукти за 12 порции:

– ¼ ч.ч. масло

– ¼ ч.ч. бяла захар
– ¼ ч.ч. кафява захар
– 1 голямо яйце
– ¼ ч.ч. заквасена сметана
– 1 ½ ч.ч. царевица
– 1 ¼ ч.ч. брашно
– ¼ ч.л. сол
– ¼ ч.л. сода за хляб
– ½ ч.л. бакпулвер

за глазурата:

– 450 г пудра захар

– ½ ч.ч. масло (меко)
– 3 с.л. прясно мляко
– 2 ч.л. ванилова есенция

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа разбийте маслото, бялата и кафявата захар. Добавете яйцето и разбийте добре.


2. Пасирайте добре сметаната с ¾ ч.ч. от царевицата, до получаването на гладка смес.


3. В подходящ съд пресейте брашното, солта, содата и бакпулвера. Постепенно добавяйте брашнената смес към маслото като редувате с царевичното пюре. Като се получи хомогенна смес добавете останалата царевица и разбъркайте с лъжица.


4. Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете формичка за мъфини и сложете хартиени кошнички. Разпределете сместа и печете 15-20 минути или докато се получи златиста коричка. Извадете от фурната и ги сложете на решетка да изстинат добре, преди да сложите глазурата.


5. Пригответе глазурата като разбиете до гладко пудрата захар, маслото, млякото и ванилията. Когато кексчетата са напълно изстинали, ги украсете с нея.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

1,728 преглеждания

Comments are closed.