Днес е Международният ден на щастието

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

happiness

ООН отбелязва за пръв път днес, 20 март, Международния ден на щастието.

По този повод генералният секретар на организацията Бан Ки-мун заяви, че щастието е “в основата на човешките желания”. Той заяви, че съжалява, че основното материално състояние все още е недостъпно за голям брой хора по света, които се борят с крайната бедност.

Бан Ки-мун призова всички да засилят привързаността си към всестранното и устойчиво развитие на човешкия потенциал и да не забравят да помагат на околните. По думите на генералния секретар на ООН състраданието способства за щастието.

Идеята за Ден на щастието дошла от кралство Бутан. В малката хималайска държава думата присъства дори в официалната статистика – вместо “брутен вътрешен продукт” се отчита “брутно национално щастие”. Бутан единствената страна в света със среден национален индекс на щастието.

Редица държави по света смятат, че щастието на гражданите трябва също да се измерва като показател за икономическото развитие и просперитета.

20 март беше обявен за Международен ден на щастието още през лятото на 2012 г. Това се случи с резолюция, приета от Общото събрание на организацията. Документът не задължава държавите, а им предлага да отбележат празника. В него е записано още, че страните-членки трябва да го честват “по подходящ начин, включително с образователна дейност”. Според ООН “търсенето на щастие е една от основните цели на човешкото същество”. 

Бъдете щастливи и усмихнати! Не само днес, а всеки ден!

 


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Празници

2,799 преглеждания

Comments are closed.