socialni umeniq bebe (3)

Как вашето бебе учи за връзката и взаимоотношенията си с останалите хора? Koга започва да създава приятелства? Всичко започва от Вас.


Вие сте първият приятел за игри на Вашето дете, неговият любим човек. То се наслаждава на вашия глас, изражението на лицето и допира на ръцете ви. С ваша помощ бебето започва да се сближава с останалите и да се радва на и на тяхната компания. Това е началото на развитието на социалните умения на Вашето дете.

Кога се развива

От момента, в който е родено, бебето ще реагира на околните. През първата година, способността му да се социализира, се ограничава най- вече до вас, като то се съсредоточава върху усилията да изучава какво може да направи без чужда помощ – като да взима или оставя различни предмети, да ходи или да развива други умения.

Още преди детето да може да бърбори, вие увеличавате езиковите му умения като му говорите. Докато си мислите, че водите монолог, вашето бебе всъщност натрупва огромна полза от интерактивността, която осъществява с вас, докато му четете или говорите.

Около 2 годишна възраст, детето ви ще започне да се радва, когато играе едно до друго с други деца. Като всяко друго умение, неговите социални умения ще се нуждаят от фина настройка - проба – грешка.

В началото, детето няма да иска да споделя играчки, но когато се научи да бъде съпричастно с останалите, ще стане добър партньор за игра. Когато навърши 3, то вече ще има своя начин да създава приятелства.


Как се развива


1 месец

Вашето бебе е социално създание от ден първи. То обича да бъде докосвано, прегръщано, да му се говори, гука и да му се усмихват.

Още на първия месец детето ще започне да експериментира, като ви прави различни гримаси. То ще се радва да гледа лицето ви и дори може да прави някои от вашите мимики. Изплезете му се и вижте дали няма да на направи същото. Много важен е визуалният контакт, така че, когато му говорите, гледайте го в очите. Скоро, то ще спре да плаче и ще започне да гука и бърбори, всички необходими стъпки в езиковото развитие.


3 месец

Сега вашето бебе прекарва много от будните си часове, гледайки какво се случва около него. То дори ще направи първата си истинска усмивка, много важен момент за повечето родители. Скоро ще бъде вече експерт в “усмивкоговоренето”, ще комуникира с вас, като ви изпраща усмивка и гука в същото време.