Слухът на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby and mother-1

Бебетата използват ушите си, за да получат огромно количество информация за света около тях. Слухът им дава възможност да учат езици и стимулира развитието на мозъка. Затова е толкова важно да идентифицираме проблемите със слуха, колкото се може по-рано.

Вашето бебе трябва да се подложи на слухов скрининг тест веднага след раждането. Оттам нататък лекарят трябва да проверява слуха на всеки следващ преглед при него.

Кога се развива слухът

Вътрешното ухо е изцяло развито, когато майката е достигнала около 20 седмица на бременността и бебета се раждат с напълно развит слух, така че то е готово да слуша и учи от ден първи.

Как се развива слухът

Още от раждането си, бебетата обръщат голямо внимание на гласовете, особено на тези с високите тонове. Бебето Ви ще реагира на познати звукове (като например вашето говорене или това на партньора ви) и вероятно ще се плаши от силни или неочаквани звуци.

Как бебето ще реагира на различните звуци, зависи отчасти и от неговия темперамент. По-чувствителното дете например, може да подскочи и при най-малкия шум, докато спокойното бебе възприема с лекота повечето звуци.

На около 2 месеца, повечето бебета се успокояват, когато чуят познати гласове и издават гласни звуци като “о”. Не се притеснявайте, ако бебето ви гледа встрани, докато му говорите или четете нещо, но е редно да споделите на лекаря си, ако то не кореспондира с вашия глас изобщо или не се плаши от звуци в средата наоколо.

На около 4 месеца бебетата започват да търсят източника на звука, а на 6 месеца се опитват да имитират звуци. На 8 месеца бърборят и реагират на промени в тона на гласа. Около първия рожден ден на детето ви, то вероятно ще казва отделни думи като “ма-ма” и “та-те” и ще отговаря на собственото си име.

Какво следва

Вашето бебе ще продължи да използва слуха, за да опознава света и да се учи да комуникира.

Въпреки че смятаме, че слухът е развит докрай и работи още от раждането, части от мозъка, които реагират на комплексни звуци и предават информация за това, което чуваме, продължават да се развиват до 12-годишна възраст.

Вашата роля

Докато някои видове загуба на слуха са неизбежни, има неща, които можете да направите, за да защитите слуха на вашето дете:

• Дръжте всякакви опасни предмети далеч от ушите му, включително клечки с памучни тампони;

• Помогнете на детето да бъде здраво – да предотвратите ушни инфекции, например;

• Защитете го от силни и продължителни шумове. Едно добро правило, което може да ни ориентира е следното: шумът в стаята трябва да е с такова ниво, че спокойно да можем да разговаряме на неговия фон.

За да подпомогнете развитието на бебето, трябва да потърсите начини да го изложите в среда с ранообразни звуци. Ето и някои неща, които можете да правите заедно през деня:

Изучавайте музиката. Изберете няколко евъргрийн парчета, които обикновено се харесват от децата, без значение дали са песни на Бийтълс или арии от някоя опера. Пейте ги на детето. Насочете го към ритъма на тиктакащия часовник или звука на вятърните камбанки.

Говорете и четете на детето си, без значение колко малко е то. Слушането на вашия глас, му помага да развие усещане за ритъма на езика, на който впоследствие ще започне да говори. Всъщност, повишаванете и снижаванете на гласа ви, пеенето и вокализирането, изгражда още по-стимулираща връзката между вас и бебето. Освен това, когато му говорите и четете често и по много, то учи повече звукове и думи и ще бъде по-подготвено, когато дойде време да проговори.
Няма нужда да бомбардирате детето си с думи, но ако забележите, че му е интересно, разказвайте му какво правите в момента. Например, когато го обличате, кажете му цвета и вида на дрехата, която му или опишете материята на чорапите, които му обувате.

• Вслушайте се в това, което Вашето бебе чува в даден момент и го коментирайте. Дали ще бъде бученето на двигателя на самолета или мъркането на котката, идентифицирането на това какво чува детето, ще му помогне да разбере по-добре заобикалящия го свят. Когато стане на 4 или 5 месеца, детето ще започне да ви наблюдава внимателно в устата, докато говорите. То може да се опита да имитира интонации и асонантни звуци като “м” и б”. Давайте, бърборете с него.

Кога да се притеснявате

Повечето бебета имат отличен слух, но някои от тях имат проблеми, особено когато са родени преждевременно или са били лишени от кислород, или ако са имали тежка инфекция при раждането. Бебета със наследствено заложени слухови проблеми са по-склонни да имат нарушен слух. Тези рискови фактори ще се разглеждат, когато се преглежда и оценява слухът на бебето ви.

Вашето дете вероятно ще може да спи, въпреки звъненето на телефона или кучешкия лай – това е напълно нормално. Бебета се нуждаят от съня си. В случай, че вашето бебе не изглежда, че ви чува, то може би просто е уморено или разсеяно.

Родителите и хората, които се грижат за бебето, често са първите, които осъзнават, че нещо не е наред. Така че, уведомете незабавно лекаря си, ако забележите някаква опасност от загуба на говор или слух. Той ще ви даде референции да отидете при експерт, за подробен и взискателен тест на слуха.

Колкото по-рано се открият слуховите проблеми на бебето, толкова по-добре. Според изследванията, оказаната помощ на деца с увреден слух преди навършването на 6 месеца, осезаемо подобрява развитието на речта и езика.

 

Още за развитието на бебето:

sitting babies-1   Двигателно развитие на бебето – сядането

   Игри и занимания за деца от 3 до 6 месечна възраст

   Ползите от пълзенето

   Първите думички на детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Развитие

19,144 преглеждания

Comments are closed.