breastfeeding-newborn


Много често получаваме въпроси дали е удачно да продължи кърменето, ако майката е болна от настинка/грип, и какви мерки би могла да вземе, за да облекчи състоянието си.

Настинката е събирателно име на различни вирусни заболявания, които се проявяват предимно зимния сезон. Сама по себе си, ако след първите 48 ч. е налице подобрение в общото състояние, не е опасна за майката и детето и кърменето е силно препоръчително да не се прекъсва. Здравните власти приемат, че ако майката поддържа добра лична хигиена (често миене на ръцете, използване на отделни кърпи, използване на еднократни кърпички за нос), за бебето не съществува по-голям риск, отколкото е стандартният при болен член на семейството. За кърмачето има обаче огромни ползи от кърменето, тъй като чрез кърмата майката предава вече готови антитела срещу конкретния причинител на нейното заболяване. Така кърмачето получава т.нар. пасивна имунизация, която му помага да не се разболее или да се пребори много по-лесно и безболезнено, ако изобщо се разболее.

И така, вече сте болна или сте на път да се разболеете. Съществуват различни методи, с които бихте могли да облекчите състоянието си.

Естествени средства

- Опитайте се да си осигурите почивка в леглото. Дори няколко часа могат да ви върнат голяма част от силите.
- Ако не сте алергична към мед и медни продукти, може да вземете 3-4 пъти дневно по 30-40 капки клеева тинктура. Желателно е да го правите на гладно, поне 30 мин. преди хранене.
- Пригответе си голяма количество (поне 2 л за деня) чай с мед и го пийте хладък на малки глътки.

Билките, които може да използвате, са цвят липа (помага при сваляне на температурата), плод шипка или борови връхчета (източник на вит. С), цвят лайка и мащерка (съдържат естествени противомикробни вещества). Ако имате кашлица, може да добавите към билковата смес и цветове от лопен, листа от живовляк, стръкове риган и листа от подбел. Не е желателно да приемате чай от мента или салвия (градински чай), както и различни лекарствени продукти, които ги съдържат, тъй като има опасност да намалее количеството на кърмата.

- Ако имате хрема, се опитайте да си осигурите по-влажен въздух в помещението (с овлажнител или кипяща вода на котлона, каквито са възможностите ви). Промивайте често носа си с физиологичен разтвор или спрей с морска вода – така лигавицата на носоглътката остава овлажнена и по-лесно възстановява предпазната си функция. Може да капнете няколко капки етерично масло от мента или евкалипт в кипящата вода и да дишате изпаренията 3-4 минути. Никога не мажете ноздрите си с това масло, нито област, близо до гърдите ви. Същото се отнася за масажи или разтриване с масла, съдържащи камфор или ментол. Маслото може да причини сериозни здравословни проблеми на бебето ви, ако се окаже върху кожата му, особено ако е под 6 месеца.

- При болки в гърлото може да направите гаргара няколко пъти дневно със запарка от лайка или смрадлика (не гълтайте течността!!!) или с воден разтвор на клеева тинктура.

- При диария и повръщане може да взимате активен въглен 2-3 пъти дневно, както и млечно-кисели бактерии под формата на капсули в завишена 2-3 пъти от препоръчителната дневна доза за възрастни.