Физиологични признаци за овулация

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

ovulation-signs

Много от жените могат да кажат кога са в овулация, само като следят за знаците, които тяхното тяло им подава всеки месец. Но при всяка е различно. Така че, ето малко повече информация за това какви сигнали да следите, ако искате да забременеете?

Може би сте чували, че овулацията настъпва около 14-тия ден от цикъла ви. Това е мит. При различните жени овулацията настъпва по различно време от периода, така че трябва да се научите да следите за сигналите, които тялото ви дава, особено когато се опитвате за заченете. Разбира се има различни тестове, които можете да си правите, но не всички жени имат време. Ако не се интересувате от календари, диаграми и мерене на базалната температура всяка сутрин, научете се да разпознавате признаците на овулация сами.

Ето някои от типичните за този момент от цикъла ви знаци:

– В най-подходящите дни за зачеване във влагалището се появява по-обилна слуз, без миризма и без цвят, произведена от клетките в шийката на матката. Тази цервикална слуз е отлична среда за прием на сперматозоиди, благодарение на нея те могат да проникнат вътре в матката и да оплодят отделената яйцеклетка.

– Повишено желание за секс. Според някои изследвания това е чисто биологично заложено, за да се гарантира възпроизвеждането.

– Чувствителност и подуване на гърдите. По време на овулацията, някои жени усещат болезненост в гърдите, както и други подобни на предменструалните симптоми.

– Подуване на корема и задържане на вода.

– Понякога се усеща подуване на влагалището или вулвата (срамните устни) и като цяло мястото става по-чувствително.

– Овулационна болка или овулационен синдром. Това е болка, която се усеща ниско долу в яйчниците и отново прилича на менструалната, но не е в края на цикъла, а по някое време около средата му. Причината е пукването на фоликула с узрялата яйцеклетка, когато тя слиза в маточната тръба, за да се срещне със сперматозоида, който ще я оплоди. Болката може да бъде, или от лявата, или от дясната страна, в зависимост в коя тръба се намира яйцеклетката.

– Възможно е да се появи леко кървене или по-скоро „зацапване”.

– Някои жени усещат прилив на енергия във фертилните дни.

– Главоболие или гадене. По-чувствителните към хормонални промени жени, могат да изпитат тези неприятни усещания през дните на овулация.

Още от Зачатие:

sport i bremennost 1   Спорт и планиране на бременност

ovulation   Какво знаем и какво не за овулацията

   7 начина за увеличаване на плодовитостта

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Зачатие

136,872 преглеждания

Comments are closed.