8 август – имен ден празнува Емил, Емилия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Вижте някои от събитията, случили се на 8 август в годините назад.


Православната църква чества Свети Емилиян изповедник. Емилиан бил епископ в гр. Кизик, във времето на иконобореца император Лъв Арменец. Понеже не искал да се подчини на царската заповед да изхвърли св. икони от църквите, той бил пратен на заточение заедно с други православни епископи. На увещанията от страна на императора да осъди почитането на иконите, св. Емилиан отговорил:
“Ако тоя въпрос е църковен, както сам говориш, то нека се изследва според обичая в Църквата! От старо време църковните въпроси се изследват в църквите, а не в царските палати.”

В изгнание той прекарал пет години и изтърпял много мъки и унижения заради Христа. Умрял като изгнаник в 820 година.

Имен ден празнуват: Емилия, Емилияна, Емилиян.


На 8 август 1786 г, с покоряването на връх Мон Блан, френският планински водач Джак Балма и неговият придружител д-р Мишел Пакар поставят началото на съвременния алпинизъм.

Първият алпийски клуб е създаден в Лондон през 1857 г. и картите, и пътеводителите, които се издават, спомагат за превръщането на алпинизма в спорт. Около 1870 г. алпинистите започват да търсят по-високи върхове и по-трудни маршрути. Андите в Латинска Америка стават център на внимание, след това върховете в Африка и най-накрая – Хималаите.

Мон Блан, Mont Blanc (“бяла планина”) е най-високият връх на Алпите и цяла Западна Европа. Височината му е около 4 810 метра. Той е разположен на френско-италианската граница, като според договор от 1861 г. тя преминава през най-високата точка на Мон Блан.

В Алпите се намират общо 82 върха с височина над 4000 m, като 55 от тях са изцяло в една от Италия, Франция и Швейцария, а 27 са гранични. Най-лесния начин и съответно най-предпочитания маршрут за изкачването му е през Дом дю Гуте. Средно годишно на върха се качват около 20 000 алпинисти и туристи.


Орлин Горанов е роден на 08.08.1957 година в Берковица. Един от най-талантливите и елегантни поп-изпълнители в последните 20 години в България. Започва от дете в детския хор “Бодра смяна”, по-късно е към Ансамбъла на армията, където работи до 1985 г.

На върха на популярността си като поп-певец, Орлин Горанов решава да се насочи към оперната музика и през 1990 година завършва Музикалната академия, оперно пеене, още като студент е солист на Пловдивската опера. Орлин Горанов е единственият случай в българската музика, при който е звезда както в популярната, така и в оперната музика.

През 2010 г. участва във филма Мисия Лондон като Президентът един от главните герои. Орлин Горанов е ангажиран и с обществена дейност. През 2009 г. става член на Ордена на рицарите-тамплиери.

Едно от емблематичните му изпълнения е на песента “Светът е за двама” (1981 г).

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Празници

8,540 преглеждания

Comments are closed.