• No categories

Две вкусни рецепти без месо

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Ако смятате, че задушените зеленчуци са само гарнитура, тези наши предложения, безвъзвратно ще разрушат несправедливото ви отношение към растителната храна.


Рецептите са предоставени от: сп. Меню, 
http://www.menumag.bg/


Лодки със спанак и маслини

Сандвичите никога не са били просто нещо, най-малкото поради факта, че са кръстени на английски граф. А тези хрупкави лодки с богат вкус и много съставки достойно потвърждават благородническия им произход.

Необходими продукти за 4 порции:

– 2 малки пълнозърнести багети или 1 франзела
– 2 с. л. зехтин
– 2 стръка пресен лук, ситно нарязани
– 300 г спанак, подсушен и нарязан
– 4 с. л. маслини
– 250 г фина извара или крем-сирене
– 50 г пушен кашкавал, настърган
– 1 домат, нарязан на кубчета
– 2 с. л. нарязана мента или джоджен
– 1 ч. л. розов пипер
– сол на вкус

Начин на приготвяне:

1.Багетите се срязват на две по дължина. Вътрешността се издълбава и се натрошава. Издълбаните половинки се напръскват с половината зехтин и се запичат за 10 мин. във фурната на 200° С.

2.Останалият зехтин се сгорещява и в него се слага лукът, разбърква се 1 мин., прибавят се трохите, разбъркват се и се добавя спанакът. Бърка се, докато завехне. Сместа се разбърква с изварата, маслините, кашкавалът, доматите и ментата. Посолява се на вкус.

3.Запечените половинки багети се напълват със сместа и отново се слагат за 10 мин. във фурната, за да се зачервят. Сервират се горещи, поръсени със счукан розов пипер.


Задушени пролетни зеленчуци

Ако смятате, че задушените зеленчуци са само гарнитура, това ястие, покрито със собствен хляб, безвъзвратно ще разруши несправедливото ви отношение към растителната храна.

Необходими продукти за 4 порции:

за задушените зеленчуци:

– 2 с. л. зехтин
– 1 връзка пресен лук
– 2 скилидки чесън
– 300 г пресни картофи, нарязани
– 300 г пресни моркови, нарязани
– 200 г зелен фасул
– 200 г гъби, нарязани
– 1 тиквичка, нарязана на кубчета
– 3 с. л. зелен грах
– 100 мл бяло вино
– 2-3 стръка мащерка
– сол и пипер на вкус
– 150 мл сметана

за тестото:

– 1 ч. ч. брашно с набухватели
– 
сол на вкус
– 
60 г масло
– 50 г настърган кашкавал
– 
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
– 2 с. л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

1.В загретия зехтин се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се и се добавят картофите, фасулът, гъбите, тиквичките, грахът и морковите. Слагат се солта, пиперът  и мащерката. Сипва се виното и се оставя да поври, докато се изпари.

2.Добавя се сметаната, сипва се в тавичка, покрива се с капак или алуминиево фолио и се слага за 20 мин. във фурната на 180˚ С.

3.Брашното се разбърква със солта и се стрива на трохи с маслото. Разбърква се с магданоза и кашкавала, добавя се млякото и бързо се омесва на тесто. Оформят се малки топчета колкото орех.

4.Тавата със зеленчуците се изважда от фурната и отгоре се подреждат топчетата. Отново се слага за 20 мин. на 180˚ С.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

1,318 преглеждания

Comments are closed.