14 весели игри за деца и родители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Разходете се – в една приятна екскурзия може да вземат участие и най-малките. Ако детето е съвсем малко, това не трябва да ви спира. Сложете го в количка, слинг или в бебешка раница и може да отидете дори и в планината. Не забравяйте да си вземете шапка, вода и слънцезащитен крем.

Пуснете хвърчило – ако денят е ветровит, може да го използвате. Всяко дете обича да гледа шарените крила и да тича след тях. А ако детето е по-голямо, с радост ще вземе участие в тази игра.

Направете си пикник – храната винаги е по-вкусна, когато се яде на открито. Дори и на най-злоядите деца им се отваря апетитът, когато излязат на чист въздух. Вземете си одеяла, сандвичи, плодове и открийте някое подходящо място да се настаните.

Още по-забавно ще бъде ако си вземете палатка и останете една вечер под звездите. Запалете си огън вечерта и си разказвайте страховити истории. И съвсем не е нужно да се отдалечавате много от къщата – спокойно това може да се организира и във вашия двор или в градината на вилата.

Рисунки с тебешир – това е една от най-любимите детски игри, които никога не омръзват. Ако сте повече хора, може да си измислите някакви правила. Например да рисувате с вързани очи или всеки да довършва рисунката на предишния – един да нарисува главата на кучето, друг тялото, трети – опашката… Може да се получат много забавни и весели картинки. Поиграйте на дама.

Направете си сапунени мехури – купете си различни по големина и форма приставки за правене на сапунени балони. Правете ги срещу слънчевата светлина и ще видите какви пъстри и красиви цветове ще се получат. За да не останете без сапунена вода точно в разгара на играта, направете си и си носете допълнително.

Отидете в парка – ако нямате възможност за по-дълги разходки извън града, заведете детето на детската площадка. Полюлейте се, попързаляйте се, извадете цялото оборудване за плаж, като кофички, лопатки, формички и поиграйте заедно в пясъчника. Направете си състезание за най-хубава торта от пясък или кал. След това отидете да си хапнете по едно истинско парче.

Направете си градинка дори да нямате двор или градина, може да направите свое специално кътче на балкона. Отидете с детето до магазина и си купете различни цветя или зеленчуци, които да си посадите. Ако не разполагате с двор, вземете си и няколко сандъчета и подходяща смес за цветя. Посадете растенията и обяснете на детето как трябва да се грижи за тях, да ги полива и плеви.

Игри с топка – тупкане, ритане, хвърляне, хващане, вкарване на голове в кофа, която постепенно слагате на все по-голямо разстояние, футбол, волейбол, баскетбол, „пиян” морков, и още, и още…

Покарайте колело – избършете праха от колелата, сложете си каските и намерете най-близкото място, за да направите една вело-разходка. 

Чайна церемония – организирайте си сутрешно или следобедно пиене на чай. Ако имате двор или по-голяма тераса, най-добре е да го направите там. Може още от предния ден, отново заедно с малчуганите, направете някакви сладки или сладкиш, който да сервирате и да си хапнете заедно с чая.

Подредете красиво масата, с покривка, салфетки, истински чаени чаши (ако нямате, не се притеснявайте, импровизирайте). Може да направите нещата още по-забавни, а и образователни, ако обясните на детето етикета, подобаващ за официална чаена церемония в кралския двор. Определете си роли и се забавлявайте.

Боядисване на ограда – малките деца обожават мазането с бои, какво предполагаме, ви е добре известно. Направете тази игра регламентирана. Ако нямате истинска ограда (или стена) за боядисване, това не е проблем. Просто напълнете една кофа с вода, раздайте им по една голяма четка или валяче за боядисване и им дайте пространство. Нека „боядисват” стените, тротоара, оградите. И най-много само малко да се намокрят.

Нахранете патиците – ако имате близо до вас (но и далеч пак става, тамън една по-дълга разходка) езеро или река, може да отидете и нахраните патиците. Организирайте си някакви игри от рода на това всеки от вас да си набележи по една патица, хвърлете им едновременно по един залък хляб и заложете коя патица ще стигне първа. Измислете си някаква дребни награди за позналите.

Игри с вода – ако има нещо, което да ангажира вниманието на детето за дълго време, то това са игрите с вода. И като се замислите, те наистина са най-забавни. Напълнете голям леген с вода, дайте му различни играчки и имате достатъчно време да си поседите и да си починете. Само не оставяйте детето без надзор, дори и водата да не е голямо количество.

Ако имате двор и градински маркуч… е това е веселба за цялото семейство! Сложете си леки дрехи и обувки и си организирайте истинска водна битка.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Игри

17,685 преглеждания

Comments are closed.