Как да вмъкваме здравословни продукти в ястията на детето си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Децата, особено в определени периоди от развитието си, предпочитат храни, които далеч не са здравословни и препоръчителни за тях. Понякога опитите да им предложим нещо по-полезно и качествено завършват с неуспех и сърдене. Вижте основните правила как деликатно и ефективно можете да подобрите менюто на детето си.


Научете се да пробразувате любимите ястия на детето си в техни по-здравословни варианти. Например, заменете обикновените спагети с пълнозърнести, като в доматения сос прибавите пасиран спанак, броколи и каквото друго ви хрумне. Вкусът няма да се промени особено, но детето ще приеме някои от полезните вещества на спанака и той ще придаде приятен лек привкус. Заменете обикновеното тесто за пица с пълнозърнесто, чипса от магазина с домашен, пържените картофи – с задушени и след това леко запържени със зехтин.


Уверете се, че промените, които извършвате, не стават рязко. Не отнемайте на детето любимите му неща за хапване, а се опитайте да ги направите по-здравословни. Постепенно детето ще свикне с вкуса на новите добавени продукти, но за да не откаже да ги консумира, всичко трябва да става в умерено темпо.


Постарайте се да не криете вкусовете на новите продукти, които добавяте. Ако го правите, детето никога няма да ги заобича и да привикне към тях. Известно е, че създадените хранителни навици от детството се запазват за цял живот и за изкореняването им трябва много сила и упоритост. Ако малчуганът изпитва непоносимост към моркови, например, не го насилвайте и не му ги предлагайте. Заменете ги с други зеленчуци, които да добавяте в ястията му.


Бъдете сигурни, че, ако добавите здравословен продукт в ястие, което детето много обича, то без съмнение ще го приеме по-лесно.


Бъдете сигурни, че, ако добавите здравословен продукт в ястие, което детето много обича, то без съмнение ще го приеме по-лесно.


Ако детето заподозре, че сте вмъкнали нещо в храната му, не го лъжете. Кажете, че сте опитали нова рецепта и затова вкусът е по-различен.


Не нагаждайте храната към вредните хранителни навици, а се опитайте да промените тях. Предствете си, че успешно изпълнявате тайния си план, но с времето апетитът към нездравословни бързи храни не отминава? Много е вероятно това да е така, защото колкото повече вредни храни се консумират, толкова повече човек свиква с тях и те стават част от трайните му хранителни навици.

Обикновено периодът на пицата и пържените картофи отминава, но не без родителска намеса. Затова важно е да се опитате да възпитате у детето вкус към качествени храни, а не до безкрай да вмъквате по нещо полезно в порциите му. Когато детето стане на 20-25 години – тогава кой ще вмъква зеленчуци в храната му?


Бъдете упорити. Понякога е нужно детето да хапне от нещо поне 10-ина пъти, за да свикне с вкуса му и да го хареса. Поднасяйте му го деликатно и ненатрапливо. Не прекалявайте с порциите и винаги проявявайте въображение. Задушените зеленчуци са скучни за децата, но поляти със специален сос и поръсени с кашкавал или крутони се превръщат в съвсем различно ястие.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

1,004 преглеждания

Comments are closed.