novorodeno

Жълтеницата е физиологично състояние, през което преминават всички новородени. Понякога обаче тя може да бъде изявена по-силно и да създава притеснения и трудности на родителите в първите дни с бебето.

Ако бебето ви има физиологична жълтеница, вероятно ще бъде успокояващо да знаете, че кърменето има ключова роля за преодоляването й, както е вярно и обратното – жълтеницата и нейните прояви могат да окажат силно влияние върху кърменето и храненето на детето като цяло.

Какво представлява?

Жълтеница/иктер се нарича всяко жълто оцветяване на кожата, склерите (бялата част на очите) и други тъкани в тялото, причинено от твърде високи нива на билирубин в кръвта. При новородените най-често причината за това състояние е физиологична – след раждането част от еритроцитите (червените кръвни телца) на бебето се разрушават с помощта на черния дроб и отделеният билирубин се изхвърля от тялото чрез изпражненията. Поради незрялост на черния дроб и чернодробните ензими, част от билирубина не успява да бъде изхвърлен и остава да циркулира в кръвта като причинява жълто оцветяване на тъканите и лигавиците. В случай на лошо/недостатъчно хранене и съответно липса на достатъчно чести изхождания, билирубинът се абсорбира през чревната стена обратно към кръвоносната система, което води до ново повишаване на нивата му в кръвта и засилване на жълтеницата. За да бъде улеснена работата на черния дроб в този момент, е важно новородените да бъдат добре хидратирани и да приемат достатъчно калории, които да осигурят енергията, нужна за функционирането му. Или казано с няколко думи – по-доброто хранене на детето означава по-добра работа на черния дроб, по-чести изхождания, по-бързо изхвърляне на билирубина -> по-бързо отшумяване на жълтеницата. И обратното – по-лошото хранене води до по-лоша работа на черния дроб, по-малко изхождания, повторно всмукване на билирубина към кръвта -> влошаване и удължаване на жълтеницата.

Видове жълтеница

  • Физиологична жълтеница - развива се през първите дни след раждането и нормално отшумява в рамките на седмица.

  • Кърмаческа жълтеница – при някои кърмачета високите нива на билирубин се запазват през втората и следващите няколко седмици от живота. Това удължаване на физиологичната жълтеница при кърмени бебета се нарича кърмаческа жълтеница и се дължи на съставка в кърмата, която улеснява повторното абсорбиране на билирубин от чревната лигавица. Постепенно, в рамките на първите 2-3 месеца нивата на билирубин падат и достигат нормални стойности, докато кърменето продължава.

  • Жълтеница поради недохранване – новородените са много чувствителни към количеството храна, което поемат в първите дни и седмици от живота си. Приемът на по-малко калории от оптималните за бебето има пряко отражение върху нивата на билирубин в кръвта, като наблюденията са за повишаване на стойностите, което е много по-голямо дори от това при възрастни, подложени на пълен глад. Тези резултати отново разкриват ключовата роля на доброто хранене за успешното овладяване на жълтеницата.