Плуването и бебетата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebe pluvane

Надали има друго занимание, което да има толкова комплексно положително влияние върху децата, както плуването. Да започнем с фактора вода – най-естествената среда за вашето бебе след деветмесечното щастливо пребиваване във воден балон.

Забелязали ли сте, че ако успеете да му създадете спокойна и топла атмосфера във времето за къпане, то е най-щастливо и спокойно в миговете, в които плува в толата вода? А идвало ли ви е на ума, че това може да се превърне във време за игри, уроци, гимнастика, обучение, изучаване на света и сонственото му тяло, мигове на каляване и още куп други ценни за едно бебе занимания?

Казват, че египтяните са обучавали в плуване единствено бебетата, които са избрани да се превърнат в бъдещи войни и уроците са започвали още от самото им раждане. Защо ли? Може би мъдрите ни прадеди също са знаели значението на ранните уроци, когато бебето все още приема водата като по-близка среда и владее умението да задържа дъха си иснтинктивно, докато е под повърхността й. Именно върху тази тяхна способност са основани повечето методики за ранно обучение на бебетата по плуване. Всъщност, ако научите бебето си да плува сега, то никога повече няма да има нужда от уроци.


bebe pluvane

Предимствата

Преимуществата на ранното обучение по плуване са много. Вземете например усещането за свобода и радост от галещите ласки на водата. За бебето ви това е балсам. Освен това плуването помага на най-малките да получат първите си уроци по координация, да използвт краката и телцата си, за да се придвижат в определена посока, да напрягат мускулите си и да увеличават обема на белите си дробове. Подобрява се метаболизма и кръвообращението. Плуването ги изморява и им осигурява щастлив и спокоен сън.

Във водата детето ви е щастливо, защото се движи напълно свободно и безтегловно, водата поема тежестта на тялото и те могат да правят всичко, което когато са „на сухо” не могат. Всяко едно потапяне във водата им носи щастливи спомени за безгрижния живот в корема на мама и много хубави емоции, важни за здравето и психическото му развитие.

Специалистите смятат, че плуването е особено препоръчително за недоносени деца, на които къпането помага да се адаптират по-добре към новата сред и на практика ги „доносва”.

Плуването помага за развитието на сърдечно-съдовата, нервната, дихателната система и доброто функциониране на стомашно-чревния тракт и двигателния апарат.


bebe pluvane

Началото

Ключов момент е родителите да се научат да използват удачно това, с което вече разполагат. Когато се роди бебето ви то вече може:

1. да задържа дъха си и

2. да да се движи във водата без да се страхува и да я приема като нещо непознато. Това означава, че към края на първия месец от живота на бебето ви е един удачен момент.

Точка три е учителят. А най-добрият учител е мама или тати – т.е. хората, които ученикът вече познава добре. Точка следваща е приключенския дух и афинитетът към забавления – не забравяйте, че това са също уроци, които вашият ученик трябва получи. Научете го да се забавлява като му покажете, че вие го правите през цялото време. Ако вие сте напрегнати – детето ви ще го усети, бъдете сигурни. А, на практика нямате причина да се тревожите.

bebe pluvane

Изглежда страшничко (и невероятно), но с напътствията на специалист бебето е способно и на това.


Ето още няколко хитрини, които ще ви помогнат да имате успех:

  • Коритото трябва да е достатъчно голямо, за да може детето да се движи свободно. Когато детето порасне, намерете по-голямо. Пълнете го догоре с вода – от самото начало – дето ви трябва да плува във вода, нали така!

  • Важна подробност е да не добавяте никакви добавки и препарати към водата! Ако кожата на бебето ви е чувствителна, можете да добавите единствено отвара от лайка.

  • За първото занимание е достатъчно да отделите около 2–3 минути, а с всяко следващо къпане увеличавайте времето.

  • Заниманията трябва да се правят, когато детето е в добро настроение и готово да играе. Трябва да свързва гимнастиката с добри емоции. Ако по време на плуването настроението му спадне и се разплаче постарайте се да отвлечете вниманието от негативните емоции и да го изведете от ваната, когато отнов е усмихнато. Плуването трябва да се случва около 1 ч. след хранене или поне 30 мин. Преди следващото хранене.

  • Температурата на водата трябва да е еднаква с тази на лакътя на ръката ви. Потопете го и ако не усщате разлика, значи това е! Добра идея е да се опитвате да намалявате градусите постепенно – с  1 градус на всеки 2 седмици.

  • Слагайте бебето във ваната бавно и спокойно, за да не го стреснете и в последствие засилвайте темпото на игрите.

  • Ако имате голяма вана, влезте вътре заедно с него – да се забавлявате заедно е дори още по-хубаво. Ако, обаче, искате да го научите да плува, по-добре го оставете само във водата.

  • Научете го на терминологията, например „Дара е по коремче, а сега е по гръб, а сега рита с крачета, а сега пляска с ръчички…”.

  • Използвайте и различни играчки – карайте го да догони патенцето, да стигне до хипопотамчето, да подскача към рибката.

  • Престанете с урока преди детето да изтине или да се преумори. Важно е да го извадите в добро настроение, за да поиска да повторите. 
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

15,152 преглеждания

Comments are closed.