Свети мъченик Боян, княз български

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

sv boian

Боян, известен още като Енравота, е бил най-големият син на хан Омуртаг (814-831 г). Бил е внук на хан Крум (802-814 г). Според някои проучвания името му е от славянски произход, a майка му е славянка. Енравота приема християнското кръщение под името Боян. Поради влечението си към християнството, той бива лишен от правото си да наследи престола от баща си Омуртаг. След смъртта на Омуртаг на българския престол се възкачва третият му син Маламир (вторият син Звиница навярно бил починал).

Маламир (831-836 г) призовава брат си да се откаже от новата си вяра. Боян отстоява позицията си и изнася вдъхновена реч как християнството ще се шири по българските земи, ще бъдат изграждани храмове, а езическите богове ще бъдат забравени. След категоричния му отказ да се отрече от вярата Енравота бива посечен с меч по заповед на управника през 833 г. След смъртта си е провъзгласен за мъченик. Всъщност под името мъченик Боян – Енравота, той става първият в историята светец от български произход.

Името е много популярно и в другите славянски страни, особено Югославия. Има редица предположения относно произхода му. Обичайното и най-широко прието схващане е, че то има смисъл на „войн” и произлиза от думата „бой” или „битка” с наставка „ан”, която е общоприета за български и славянски имена. Счита се още, че то идва от древното име „Баян” – известни са хан Баян, Бат-Баян, Баян І (562-602), първият аварски хаган, управлявал араво-българския съюз и славяните в Панония. Още една възможност за произхода на името се свързва с областта на днешна Чехия. В Бохемия живяло келтското племе боии. По-късно тази област е била обитавана от предци на съвременните сърби и след тях от чешки племена. Възможно е името Боян да произхожда от наименованието на келтското племе боии. Изказано е и предположението, че келтско-ирландското име Брайън (Bryan или Brian) е свързано с българското Боян (Boyan) не само с правописно сходство, но и по значение. Следователно, ако се съди от келтско-ирландското значение на името Брайън, българското име Боян би могло да се преведе като „силен“ или „благороден“. Последната хипотеза обаче е доста спорна.

Имен ден днес празнуват Боян, Бояна, Боянка, Албена, Бойко, Бойка, Боко, Бонка. Значенията на името също са различни, като например „воин”, „богат”, „силен”, „смел”. Албена означава „хубава” (от египетското al-banni). Бойка, Бонка, Бойчо означават „да се боят от него” , „да бъде силен и властен”, „смел”.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Празници

9,748 преглеждания

Comments are closed.