• No categories

Седем здравословни рецепти с ябълки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Обожаваме този чудесен и вкусен плод, който винаги е на мода, затова ви представяме 7 здравословни и много апетитни рецепти с него.


  1. Салата с риба тон и ябълки

Ще ви е необходимо: 2-3 чаши сварен дребен боб, 2 шепи салата айсберг, 2 средни ябълки (сорт по желание), консерва риба тон, няколко лъжици царевица, белени сурови слънчогледови семки, лук, магданоз, зехтин, балсамов оцет;

Нарежете всички продукти. Подправете и разбъркайте. Отгоре поръсете със семките. Поднесете върху овесени крекери.


2. Леко предястие с ябълка

Ще ви е необходимо: Няколко сварени картофа, 1 настърган морков, шепа зрънца от грозде или стафиди, 1 голяма ябълка, ½ кофичка кисело мляко, шепа леко запечени орехи, няколко лъжици горчица, лимонов сок, черен пипер, зехтин;

Нарежете картофите ситно. Добавете моркова, орехите, гроздето, ябълката и подправките. Разбъркайте киселото мляко с горчицата. Изсипете при останалите продукти и разбъркайте всичко.


3. Печени ябълки

Ще ви е необходимо: Няколко големи ябълки, шепа сушени сини сливи без костилки, други сушени плодове по желание, шепа счукани орехи или лешници, лимонова кора, канела, кафява захар на вкус, 2 супени лъжици масло (или олио);

Фурната се загрява предварително. Ябълките се изрязват от горната страна – откъм дръжката. Семките се издълбават, но без да се засяга дъното. Получава се дупка в ябълката. По желание се белят. Пълнежът на ябълките се приготвя, като сушените плодове (предварително се накисват по желание) се смесват с орехите, маслото и подправките и всичко се бърка. Ябълките се пълнят със сместа и се намазват с масло. Пекат се до покафеняване.


4. Десерт с ябълки, круши и овесени ядки

Ще ви е необходимо: 2-3 нарязани на тънки парчета ябълки и круши, няколко лъжици овесени ядки, шепа натрошени на едро сухари (да не са счукани на прах), няколко лъжици брашно, канела, мед, сусамов тахан, натрошени ядки и сушени плодове по желание, лимонов сок;

Затоплете предварително фурната. Нарязаните плодове поръсете с подравките и брашното. Смесете овесените ядки с меда, сусамовия тахан, орехите, добавете лимонов сок и накрая сложете и сухарите. Смесете всичко това с ябълките и поставете в тава. Сместа трябва да е мокра – да има сос, затова по необходимост сложете вода, но не забравяйте, че и ябълките ще пуснат своя сок. Печете по покафеняване. Сервирайте със сладолед.


5. Мъфини с банан и ябълки

Ще ви е необходимо: 2 банана и 2 ябълки, шепа сушени боровинки, чаша и половина-две брашно, 1 яйце, шепа орехи, канела, кафява захар на вкус, няколко супени лъжици олио, пакетче бакпулвер;

Затоплете фурната. Обелете бананите и ги смачкайте с вилица. Нарежете ситно ябълките и ги добавете при бананите. Сложете яйцето, малко олио и канелата. Смесете брашното и бакпулвера. Добавете брашното и захарта към плодовете. Разбъркайте леко и напълнете на 2/3 формичките за мъфини, предварително намазани с малко олио. Поръсете с орехите. Печете до покафеняване.


6. Тост с ябълки

Ще ви е необходимо: Няколко филийки пълнозърнест хляб, няколко лъжици фъстъчено масло, (или сусамов тахан, краве масло), мед, 1 ябълка, канела.

Намажете филийките със смес от фастъчено масло и мед. Поставете отгоре нарязаната ябълка и поръсете с канела. Запечете леко във фурната.


7. Топъл ябълков коктейл

Ще ви е необходимо (за 2 големи чаши): 500 мл. неподсладен ябълков сок (най-добре пресен), 1 ябълка, 2 супени лъжици кафява захар или мед, алкохол по избор (например уиски, бренди, коняк), канела, джинджифил;

В тенджера поставете сока, подправките и нарязаната ябълка. Затоплете, но не кипвайте. Изсипете и алкохола и подръжте на огъня още няколко минути, но без сместа да завира. Консумирайте напитката гореща и гарнирана с парченца ябълка.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

11,436 преглеждания

Comments are closed.