Моля, имайте предвид, че тази информация е приблизителна. Всяка бременност е различна и скоростта на растеж варира. Ако имате някакви въпроси, моля, обърнете се към вашия лекар.

Седмица Първа

(брои се от деня на последната менструация
Около седмица след зачеването)


Развитие на зародиша
:


Понеже броим гестационните седмици, в които продължава бременността, за първа седмица от вашата бременност се приема седмицата след първия ден на последната ви менструaция. Зачеването още не е факт, но броим и този период. Времето минава много бързо, докато още не мислите, че сте бременни и се забавлявате, нали?


Промени при майката
:


Цикълът ви точно е дошъл, а вие вече мислите за евентуално зачеване след края му. При жените, на които цикълът им идва на 28 дни, овулацията се пада някъде около 14 ден от началото на цикъла. Сега е удобен момент да започнете да си създавате здравословни навици (ако нямате все още такива!). Започнете вашата диета за бременност с голямо количество пресни плодове и зеленчуци, правете упражнения, започнете да поемате допълнително фолиева киселина, ако още не сте, спрете цигарите, алкохола и всякакви лекарства без рецепта. Стойте далеч от токсични материали и си почивайте. Започнете да мислите като бременна преди още да забременеете, за да може да дадете най-добрия старт на вашето бебе.


Идеи за татко
:


Почини си тази седмица. В края на другата седмица те очакват важни събития!