• No categories

Хранилка за птици

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Ако искате да помогнете на птичките и в същото време да наблюдавате нашите пернати приятели, можете  да направите хранилка.

Автор: Невена Тодорова
handmade-bg.blogspot.com


През зимата много птици остават да зимуват у нас. В градски условия, в зависимост от това къде живеете, може да наблюдавате големите и сините синигери, горски зидарки, врабчетата. През най-студените дни храна близо до хората търсят и дългоопашати синигери, обикновени чинки, косове, сойки и свраки. За да им помогнете да преживеят неблагоприятния сезон,  и в същото време да наблюдавате нашите пернати приятели, можете  да направите хранилка.


Варианта, който ви предлагам, е изцяло от рециклирани материали.
Необходими са ви:

-пластмасова бутилка от минерална вода
-пластмасова чинийка или капак
-макетен нож
-пистолет за силикон
-въженце с дължина около 40 см


Отрежете  бутилката на 10-15см от гърлото. Изрежете два малки овални отвора отстрани и залепете с помощта на силиконовия пистолет към чинийката. Тя ще е площадката, на която да кацат птиците, а през отворите могат да си взимат храна.


Пробийте две дупчици в горната част на бутилката и прекарайте въженце, с което да окачите хранилката. Можете да я оставите в близкия парк, в двора или дори на балкона. Важното е да има достатъчно място птиците да долитат и отлитат лесно, и да не е достъпно за котки.


Заредете шепа сурови семена – слънчоглед, просо или пшеница. Може да са белени или небелени, но никога не слагайте  печени или солени семена. Поглеждайте често дали има достатъчно провизии в хранилката. Когато птиците свикнат с нея ще можете да ги наблюдавате и изучавате с удоволствие.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,166 преглеждания

Comments are closed.