За жизнена и ведра бременност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

healthy-pragnancy

Всичко е свързано. Тази проста истина важи и за бременността – за това как ще се чувстваме, как ще протече тя, как ще родим, как ще се чувстваме след това. Вие сте това, което ядете е друга крилата фраза, която често пренебрегваме. Един от основните страхове на жените, които обмислят бременност или които са в началото на бременността си е че ще надебелеят.

Истината е, че качването на килограми е неминуемо, но това е естествена необходимост, заложена от природата, за да се износи едно здраво бебе и да се предпази неговия организъм и този на майката. Има си разумни граници на качени килограми разбира се.

Ако жените се фокусират не върху храната и как не трябва да прекаляват с нея, а върху въпроса – как да се чувстват жизнени, ведри, щастливи и заредени с положителни емоции по време на бременността и след нея, както и какво могат да направят, за да дадат живот на едно здраво бебе, то качването на килограми, едва ли ще е на дневен ред. Не за друго, а защото нещата са свързани – правилното хранене, предполага добър тонус, нормално количество натрупани килограми по време на бременността, здраво бебе и щастлива и спокойна майка.

През бременността енергията ви е от голямо значение, а за да сте енергични е важно да приемате богати на хранителни вещества храни и да не приемате такива, които източват ресурсите на тялото. Трябва да балансирате нивата на кръвната си захар. Упражненията и различните методи за релаксация също са от сериозно значение.

Без енергийни спадове!

Има много информация по темата за правилното хранене и вие вероятно знаете много за това, но няма как да не отбележим няколко неща. На първо място е важно да осъзнаете, че стабилните енергийни нива в голяма степен зависят от баланса на глюкоза в кръвта. Ако източникът на енергията, която получавате, е храна, в която се съдържат рафинирани продукти, то може да разчитате на бърз енергиен прилив, но той бързо ще бъде последван от енергиен спад. Това може да не ви говори много, но подобен енергиен спад би могъл да се изрази в много неща, едно от които – рязко чувство за глад. Ако нивото на кръвната захар стане твърде ниско, може да почувствате умора, липса на концентрация, раздразнителност, нервност, депресия, неутолима жажда, главоболие и проблеми в храносмилането.

Ясно е, че подобно хранене, ако се практикува по-дълъг период от време, би довело до затлъстяване. Това е още една причина да поддържаме енергийните си нива и нивото на кръвната захар балансирани. За целта  чудесно начало би било да ограничите, или да спрете напълно, рафинираните и бели въглехидрати (бял хляб, бял ориз, захар, сладкиши, бонбони и всичко, приготвено с някои от тези продукти). Хубаво е да избягвате газираните напитки, храни, които съдържат подсладители, консерванти, стимуланти като кафе, кола, чай, шоколад, цигари, алкохол.

Важно е да се храните редовно и да не пропускате хранене, за да не изпаднете в състояние на вълчи глад и да преминете на небезизвестната зърнена диета, а именно – да изядете всичко, което зърнете. 

Възпитани сме с един начин на хранене, който няма много общо с тези ограничения изброени по-горе. Когато някой започне да ни говори за премахване на всички тези неща от храненето ни (които сякаш са всичко, с което се храним по принцип) е нормално да си кажем, че това е абсурдно, да си зададем въпроса „Ама какво ще ям тогава?!” или да си кажем, че да, хубаво, ама няма как да стане, защото е супер трудно да устоиш…

Истината е, че всичко това са навици, а навиците за щастие могат да се променят. За целта е нужно едно нещо – мотивация! Ако вие сте достатъчно мотивирани да дадете най-доброто на бебето си, още докато е в утробата ви (или дори преди да заченете), както и на вашето собствено тяло, тогава става наистина лесно.

Ето храните, на които би било добре да наблегнете: пълнозърнести храни, ръжен хляб, кафяв ориз , овесени ядки и трици, пресни плодове (през зимата сушените са добър вариант), риба, бобови храни, зеленчуци (гледайте да наблягате на сезонните, за да не прекалите с нитратите), млечни храни. Пийте много вода.

Енергия веднага!

Когато започнете да се храните по правилно, като консумирате повече полезни храни и по-малко (или изобщо) храни с големи количества празни калории, ще усетите как жизнената ви енергия започва да се покачва и балансира. Ако пожелаете да получите прилив на енергия, продължавайки да залагате на здравословното и правилно хранене, предлагаме ви няколко идеи как да го получите:

Направете си фреш. Фрешът е не само полезно, но и изключително тонизиращо питие. Един фреш сутрин може да даде силен старт на деня ви, но по което и време да го изпиете, ще усетите прилив на енергия. Може да инвестирате в сокоизтисквачка, за да избирате и приготвяте сами комбинациите от плодове и зеленчуци, с които да си угаждате, а и излиза по-евтино, отколкото да си купувате чаша фреш навън. Хубаво е да разреждате прясно изстисканите сокове с дестилирана вода в съотношение 1:1, за да се забави процесът на освобождаване на глюкозата.

Кълновете са храна, пълна с енергия. Може да си приготвите салата от различни кълнове и дори да пробвате да си отглеждате такива сами вкъщи, но имайте предвид, че са нужни много стриктни хигиена и контрол при отглеждането им, за да не поставите на риск здравето си.

Правете упражнения – може да заложите на йога или на други упражнения, с които да се тонизирате. Плуването е силно препоръчвано за бременните, но дори и само повечко ходене би било от полза. Упражненията засилват кръвообращението и повишават жизнеността ви. Освен това физическата активност ви позволява и да почивате пълноценно.

 

Изглеждат дребни и незначителни неща, за които може да не се сетим, но хубаво е да обърнете внимание и на следващите няколко идеи, за подобряване на настроението и зареждане с енергия:

Музика –  пускайте си любими енергични песни, за да се заредите с добро настроение и да повишите тонуса си. Може да съчетаете и с малко танци, но внимателно, за да не навредите на бебето.

Светлина – тя е от особено значение за тонуса на човек. Ако е лято, лесно ще може да съберете слънчева светлина и настроение, а през зимата човек трябва да се погрижи да пусне колкото се може повече светлина в дома си.

Цветове – постарайте се покрай вас да има ведри цветове, като и самите вие да се обличате в цветове, които носят настроение.

Аромати – поглезете се с аромотерапия в дома си. Може да си купите ароматна лампа, която загрява етерични масла и уханието им се попива от въздуха. Свеж лимон, вледеняваща мента или аромат на канела, ще внесат уют и ободряващо настроение в дома и тялото ви.

Секс – вълшебната думичка, която кара мъжете да се ободрят и да пожелаят да направят същото и за вас. Правете секс с партньора си, като внимавате да подбирате удобни и за двамата пози, които да са безопасни за бебето. Сексът зарежда с енергия и добро настроение веднага!


Вижте още от Бременност:

bremennost s bliznatsi   Чудото, наречено близнаци

   Бременност и грижа за зъбите

   Хранене при гестационен диабет


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,685 преглеждания

Comments are closed.