Научни опити за деца – част втора

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Експериментите, изпълнени заедно, ви дават възможност да прекарате времето си, забвлявайки се и научавайки много нови неща. Предлагаме ви различни опити, които не изискват специални условия и подготовка, бързи и лесни са, но чрез тях дори вие самите може да си припомните нещо позабравено.


Експеримент „Античен часовник”

Ще ви е нужно:

– Пръчица

– Камъчета или тебешир

– Часовник

Излезте навън и изберете слънчево местенце. Забодете пръчицата в земята. През един час отбелязвайте с камъче или с тебешир къде пада сянката от пръчицата по това време. Отбележете колкото се може повече часове, а останалите маркирайте по аналогия, като имате предвид разстоянието между два последователни часа. Часовникът ви е готов. За да разберете колко показва, вижте къде пада сянката и на колко отговаря.


Експеримент „Бутилките”

Ще ви е нужно:

– Две стъклени шишета

– Вода

Напълнете двете шишета с различно количество вода. Нито едно, обаче, не напълвайте плътно догоре. Духнете внимателно в едното шише през отвора му – трябва да произведете звук. Сега опитайте в другото шише. Звукът ще бъде различен. Защо? Като вкарвате въздух вътре в бутиклата, карате водата да вибрира. Затова тя произвежда звук, а той зависи от нивото й в шишето.


Експеримент „Буболечката”

Ще ви е нужно:

– Голяма пластмасова бутилка

– Ножици

– Малко свежа, леко влажна пръст

– Лампа

Изрежете 1/3 от горната част на бутилката. Махнете запушалката и поставете горната отрязана част на бутилката в долната. Намерете малко пръст с мъртви листа в нея. Напълнете с нея горната част на бутилката, която сте поставили в долната. Сложете бутилката на директна светлина от лампа и оставете така 2 часа. Ще забележите, че някои буболечки са изпълзяли от почвата към долната част на бутилката. Защо? Те се опитват да избягат колкото се може по-далеч от светлината и топлината, създавани от лампата.


Експеримент „Монетата”

Ще ви е нужно:

– Няколко стари монети (да не са лъскави)

– Оцет

– Сол

– Хартиени салфетки

– Купа

Прибавете 1 чаена лъжичка сол към 1/4 купа с оцет.  Разбъркайте, за да се разтвори солта. Сложете монетите в купата. Изчакайте около 20 секунди, извадете монетите, изплакнете ги с вода и ги подсушете с хартиените салфетки. Би трябвало вече да са чисти и да лъскат. Защо? Оцетът е киселина и солта реагира с него. Така се премахва медният оксид, който кара монетите да изглеждат стари и мръсни.


Експеримент „Тайната на сводовете”

Ще ви е нужно:

– 4 половинки от яйчени черупки

– Ножици

– Книги с размер А5

Половинките яйчени черупки поставете така, че да образувате правоъгълник. Нека размерът на правоъгълника да е малко по-малък от този на книгата, но да е със същата форма. Поставете книгата върху черупките. Те би трябвало да не се натрошат под тежестта на книгата. Защо? Специфичната форма на яйчените черупки създава баланс и тежестта се разпределя равномерно. Продължете опита, поставяйки още книги отгоре. Вижте колко могат да издържат черупките преди да се счупят. Сводестата форма е  една от най-издръжливите в природата и строителството.


Експеримент „Пламък”

Ще ви е нужно:

– Свещ

– Свещичка за рожден ден

– Стъклен буркан

– Бакпулвер

– Оцет

– Лъжица

Запалете по-голямата свещ, поставете малко восък в буркана  и го разтопете на свещта. Забодете в него свещта за рожден ден, така че да стои изправена.  Бурканът трябва да е по-висок от свещта. Сипете малко бакпулвер в буркана, като го държите извън обсега на огъня. Налейте и малко оцет – бакпулверът ще шупне. След известно време пламъкът ще намалее и ще загасне. Защо? При реакцията между бакпулвера и оцета се отделя въглероден диоксид. А той затруднява горенето.


Експеримент „Оцветена вода”

Ще ви е нужно:

– Сол

– Вода

– Лъжица

– Хранителна боя

– Две чаши

В първата чаша сложете две чаени лъжици сол. Във втората капнете няколко капки хранителна боя. Бавно налейте леко топла вода и в двете чаши. Бъркайте чашата със солта, за да се разтвори тя напълно, тази с боята – също. Бавно налейте водата с боята в чашата със солта. Наблюдавайте как оцветената вода ще се настани над солената вода в чашата. Защо? Солената вода е по-тежка.


Експеримент „Летящата кърпичка”

Ще ви е нужно:

– Кърпичка от хартия/ салфетка

– Ножици

– Гребен

Изрежете от кърпичката квадар 2см. на 2см. Прекарайте гребена през косата си около 15 пъти. Веднага поставете гребена точно над кърпичката и гледайте как тя ще полети. Защо? Кърпичката е издърпвана нагоре от гребена заради статичното електричество.


Експеримент „Зелената монета”

Ще ви е нужно:

– Оцет

– Монета

– Хартиени кърпички

Вземете няколко кърпички. Навлажнете ги хубаво с оцета. Поставете в тях монетата и я завийте добре. За най-добър резултат нека престои така 1 ден. Когато отвиете, тя ще е зелена на цвят. Защо? Медта в монетата, с помощта на киселината в оцета, реагира с кислорода във въздуха. Получава се меден оксид със зелен цвят.


Експеримент „Семена”

Ще ви е нужно:

– Три различни вида семена

– Торбичка от найлон, подобна на папка тип джоб

– Хартиена домакинска кърпа от руло

– Вода

Прегънете хартиените кърпи на две. От едната част оформете миниатюрни торбички и в тях поставете семенцата. Загърнете с останалата част от кърпичката и поставете пакетчето в джоба. Сипете на дъното вода. Оставете пликчето на светло място и изчакайте няколко седмици. Семенцата ще започнат да покълват.


Експеримент „Подскачаща хартия”

Ще ви е нужно:

– хартия

– прозрачна пластмасова кутия

– вълнен шал

Поставете лист хартия в кутията и затворете капака. Вземете шала и разтъркайте добре с него капака, поне 15-20 пъти. След това погледнете капака и наблюдавайте как листът политва от кутията и се залепва към капака. Защо? Когато разтърквате капака с шала, създавате статично електричество. То кара хартията да политва.


Експеримент „Кости”

Ще ви е нужно:

– оцет

– буркан

– пилешки кости

Поставете пилешките кости в буркан, пълен с оцет. Оставете ги така за 1 ден. Заради оцета ще станат много меки и ще могат да се огъват. Когато ги извадите от оцета и престоят известно време навън, пак ще се втвърдят.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,200 преглеждания

Comments are closed.