opera-1

Знаменитата опера „Вълшебната флейта” е достъпна и за малките зрители – в адаптирания вариант на Националната опера. Това е прекрасен начин да запознаем децата с оперната класика, а и да доставим удоволствие и на себе си.

Ето малко повече за „Вълшебната флейта”.  Тя е опера в две действия от австрийския композитор Волфганг Амадеус Моцарт и е последната му опера. Либретото е написано от Емануел Шиканедер. Основни действащи лица са Кралицата на нощта, дъщеря й Памина, принцът Тамино, свещеникът Сарасто и др. За сюжет е избрана приказната поема „Лулу, или Вълшебната флейта“ от книгата на Виланд „Джинистан“. Принцесата Памина е затворничка в замъка на свещеника Сарасто. Тамино се опитва да я освободи. Във второ действие на операта героите преминават през редица изпитания, за да бъдат заедно, а помощник им е вълшебната флейта. Накрая изгрева прогонва силите на мрака и щастието възтържествува. Тъмнината е представена като стряскаща и ужасяваща, но в същото време красива, мистериозна и обаятелна. Най-известните части от операта са дуетът на Папагено и Папагена и арията на Царицата на нощта.

Либретото е интересно за малчуганите и бързо привлича вниманието, а дължината на представлението е съобразена с възрастовите особености.

Режисьор е Юлия Кръстева, диригент – Борис Спасов. Участват Николай Моцов, Диана Василева, Елена Стоянова, Силвана Пръвчева, Ветка Петкова, Румяна Петрова, Емил Угринов, Надя Колева, Пламен Папазиков.

„Вълшебната флейта” можете да видите на: 7 декември, петък, 10.00 и 11,30 часа в Национална опера и балет.