Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове - Раковски” е вторият по големина фестивал след Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” в гр.Перник.

Той се организира ежегодно, петъка и съботата преди „Великденските заговезни” и е едно от най-колоритните събития в общината. Обичаят е свързан с „хамкането на халвата”.

Фестивалът се заражда спонтанно от група младежи, които участват в танцовия състав при читалище „Св.Св.Кирил и Методий”, гр.Раковски. През 1995г. те организират кукерско шоу в центъра на града, предхождано от техните предци, които обикаляли по домовете. От 2000 година фестивалът финансово се поема от Общината, като се организира първият регионален фестивал на маскарадните игри.

От 2002 година след финансиран проект на НЧ ”Св.Св.Кирил и Методий”, гр.Раковски, от Министерство на културата, фестивалът в града прераства в национален, а от 2003 година той вече е със статут на Международен фестивал. От 2000 г. след участие на кукерския състав при читалище „Св.Св.Кирил и Методий”, гр.Раковски, в Международния фестивал на маскарадните игри в гр.Перник, община Раковски е член на Федерацията на европейските карнавални градове. Традиционно участниците достигат около 2000 човека от всички райони на България и гости от Румъния, Словения, Сърбия, Македония, Ирландия, Гърция.

Поредният маскараден фестивал в град Раковски ще се проведе на
17 и 18 февруари 2012 година